Confidenţialitate

Mai multe instituții dau asigurări că nu există nici un risc de radiații la Muzeul de Geologie

Directorul Institutului Geologic Român, Ștefan Marinca, a declarat într-un interviu pentru Europa FM că nu există nici un risc de radiații nici pentru vizitatorii Muzeului de Geologie, dar nici pentru angajații acestuia.

Ștefan Marincea a spus că toate muzeele de profil din lume dețin roci sau fosile cu diferite grade de radioactivitate, iar în unele muzee acestea sunt și expuse, cu măsurile de protecție speciale.

La Muzeul de Geologie din București, rocile și fosilele radioactive se află, însă, într-un depozit special, din beton, separate de restul muzeului. Pentru a fi expuse e nevoie de vitrine cu sticlă specială, pe care muzeul nu le are, deocamdată.

Directorul Institutului Geologic Român, în subordinea căruia se află Muzeul de Geologie, Ștefan Marincea:

Este exclus să fie periculos pentru cei care vizitează Muzeul pentru că ele nu sunt în sectorul de vizitare. Pe de altă parte, bianual, laboratorul de radiometrie efectuează măsurători. Iar în sălile de colecție la Muzeu, avem jumătate din această valore (valoarea maximă admisă). În depozitele specifice, unde accesul este limitat la specialiști, care trebuie să le studieze, la cel mai – între ghilimele – radioactiv eșantion este vorba de o caloare de 10-12 ori, dar la intrarea în acel depozit suntem sub media naturală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Directorul Institutului Geologic, Stefan Marincea, a negat la Europa Fm și existența unui pericol în privinţa radiaţiilor emise de fosila unui mamut aflat în Curtea Muzeului:”Printre eșantioanele care sunt depozitate în condiții de siguranță există și un schelet de mamut. Aceste fosile, datorită mediului de fosilizare, de depunere, au valori care depășesc fondul natural de radiații. Dar sunt depozitate în cutii speciale, într-un ipsos special, dar simpla expunere la 2 metri, la 3 metri, la 10 metri… dacă nu stăm 135 de ani acolo nu ne pune în pericol.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, într-un răspuns pentru Europa FM, Institutul de Sănătate Publică a precizat într-un comunicat:

Dozele individuale încasate de personalul monitorizat la Muzeul de Geologie – este vorba de 8 persoane – se afla sub limita de detectie. Ca urmare – se precizează în comunicat – nu se poate afirma că există o legătură cauzală între desfășurarea activității din muzeu și patologia semnalată. Precizarea vine în contextul în care, mai mulți angajați ai Muzeului de Geologie s-au plâns – potrivit Tolo.ro – că s-ar fi îmbolnăvit de cancer din cauza radiațiilor din Muzeu”.

Între timp, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, a reluat măsurătorile la Muzeul de Geologie, iar rezultatul acestora nu au relevat depășiri ale normelor admise.

Interviul complet cu Directorul Institutului Geologic Român, poate fi ascultat aici:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.