Confidenţialitate

Audio | Magistrații români se solidarizează cu colegii din Polonia, care protestează față de presiunile asupra Justiției

Judecătorii și procurorii din România se solidarizează cu colegii lor din Polonia. Vineri vor ieși în fața palatelor de justiție din țară, în timp ce magistrații polonezi vor protesta la Varșovia printr-un marș al tăcerii, față de presiunile asupra independenţei justiţiei , din ultimii ani.

Forumul Judecătorilor din România a anunțat că judecătorii și procurorii români vor ieși vineri, de la ora 12.00, în fața palatelor de justiție din țară, în semn de solidaritate cu magistrații polonezi care sâmbătă vor organiza un marș de protest la Varșovia.

Judecătorul Cristi Danileţ:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Magistraților din Polonia li se vor alătura colegi din toată Europa, care, îmbrăcați în robe, vor merge de la Curtea Supremă într-un marș al tăcerii către Palatul Parlamentului din Varșovia.

Polonia este în centrul atenţiei comunităţii europene din cauza încercărilor sistematice din ultimii doi ani de a limita independenţa  magistraţilor şi de a-şi extinde influenţa asupra sistemului judiciar.

Mai mult, la sfârşitul anului trecut, Camera Inferioară a Parlamentului polonez a adoptat o lege prin care sunt sancţionaţi judecătorii care critică  măsurile judiciare luate de Guvern, în ciuda avertismentelor primite de la Bruxelles. De-asemenea, finalul anului trecut a fost marcat de proteste faţă de reformele din Justiţie,