Confidenţialitate

MAE îi răspunde ministrului ungar de Externe: Afirmații provocatoare și inadecvate

Ministerul Afecerilor Externe de la București îi răspunde, într-un comunicat, șefului diplomației ungare, Péter Szijjártó, care a spus despre Klaus Iohannis că a avut o reacție „în mod expres necivilizată” și care a cerut “mai mult respect pentru maghiari”.

“Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmațiilor Președintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect.

Așadar, MAE consideră provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români.

De asemenea, față de comentariile oficialului ungar, MAE subliniază că România își respectă și își exercită responsabilitățile constituționale față de toți cetățenii săi, indiferent de etnia acestora, și acționează susținut pentru consolidarea unei societăți integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalității și respectului reciproc.

MAE român, manifestând responsabilitate față de relația foarte importantă dintre România și Ungaria – parteneri strategici, state membre UE și aliate NATO – s-a abținut, în ultima perioadă, la a reacționa la o serie de manifestări provocatoare ale părții ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat și artificial, a relației bilaterale.

Prin urmare, cu atât mai mult în contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19 care afectează toți cetățenii statelor noastre, MAE român face apel la reținere și discernământ și pledează pentru implicarea deplină în construirea unei relații de bună vecinătate și de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral și a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetățenilor români și ungari, indiferent de etnia acestora”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Péter Szijjártó susține că președintele României a avut o reacție „în mod expres necivilizată” și „propice pentru incitarea la ură”.

Șeful diplomației ungare amintește că maghiarii din România l-au votat pe Klaus Iohannis la prezidențiale.

„Mai mult respect pentru maghiari”, cere oficialul de la Budapesta într-un mesaj video postat pe Facebook.

Reamintim, după ce proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit în Camera DeputațilorKlaus Iohannis a denunțat o înțelegere ascunsă între PSD și UDMR.

“PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor. Ce v-a promis Viktor Orban pentru acest schimb?”, a întrebat liderul de la Cotroceni.

Ulterior, Senatul a respins proiectul controversat, iar președintele Klaus Iohannis a avertizat că astfel de propuneri legislative creează tensiuni artificiale.

Președinte al organizației Expert Forum, Sorin Ioniță a observat, la Europa FM, că presedintele Klaus Iohannis a reacționat într-un mod necaracteristic. În opinia sa, unul din motivele reacției dure a prețedintelui este implicarea Ungariei în politica din Republica Moldova.

Ministrul de Externe ungar a mers în Republica Moldova, marți, și a oferit ajutoare pentru combaterea epidemiei de COVID-19. Vizita șefului diplomației de la Budapesta vine după cea făcută la jumătatea lunii martie la Chișinău de premierul ungar Viktor Orban.

Președintele Klaus Iohannis a trimis cu 2 zile în urmă o echipă de medici în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele de acolo să facă față mai bine epidemiei și măști, materiale sanitare, medicamente din rezerva noastră.