Confidenţialitate

Budapesta îi răspunde lui Klaus Iohannis: Mai mult respect pentru maghiari | VIDEO

Ministrul de Externe al Ungariei a răspuns, într-un mesaj video, acuzațiilor lansate, miercuri, de președintele României.

După ce proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit în Camera Deputaților, Klaus Iohannis a denunțat o înțelegere ascunsă între PSD și UDMR.

“PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor. Ce v-a promis Viktor Orban pentru acest schimb?”, a întrebat liderul de la Cotroceni.

Péter Szijjártó susține că președintele României a avut o reacție  „în mod expres necivilizată” și „propice pentru incitarea la ură”.

Șeful diplomației ungare amintește că maghiarii din România l-au votat pe Klaus Iohannis la prezidențiale.

„Mai mult respect pentru maghiari”, cere oficialul de la Budapesta într-un mesaj video postat pe Facebook.

Ulterior, Senatul a respins proiectul controversat, iar președintele Klaus Iohannis a avertizat că astfel de propuneri legislative creează tensiuni artificiale.

Președinte al organizației Expert Forum, Sorin Ioniță a observat, la Europa FM, că presedintele Klaus Iohannis a reacționat într-un mod necaracteristic. În opinia sa, unul din motivele reacției dure a prețedintelui este implicarea Ungariei în politica din Republica Moldova.

Ministrul de Externe ungar a mers în Republica Moldova, marți, și a oferit ajutoare pentru combaterea epidemiei de COVID-19. Vizita șefului diplomației de la Budapesta vine după cea făcută la jumătatea lunii martie la Chișinău de premierul ungar Viktor Orban.

Președintele Klaus Iohannis a trimis cu 2 zile în urmă o echipă de medici în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele de acolo să facă față mai bine epidemiei și măști, materiale sanitare, medicamente din rezerva noastră.