Confidenţialitate

Luni, cei mai mulți elevi încep școala, însă Ministerul Educației are teste de salivă doar pentru prima zi | AUDIO

Luni, 3 ianuarie, cea mai mare parte a elevilor încep școala, iar Ministerul Educației are teste pentru depistarea SARS-CoV-2 doar pentru prima zi.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a reușit să cumpere înainte de vacanță doar 14,5 milioane de teste din cele 70 milioane necesare până la finalul lunii decembrie, așa că testarea s-a făcut așa cum trebuia doar în prima săptămână.

Secretarul de stat în Ministerul Educației pentru Învățământ Preuniversitar, Sorin Ion, într-o declarație pentru Europa FM:

„Avem teste asigurate pentru elevii de gimnaziu și liceu, cei care încep cursurile pe 3 ianuarie. În acest moment, numărul testelor din unitățile școlare este suficient pentru aceștia, pentru o testare. (…) Pentru cea de-a doua testare din prima săptămână așteptăm să vedem care va fi graficul de distribuție de la DSU.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Secretarul de stat Sorin Ion face apel la părinți să testeze copiii și să nu-i trimită la școală dacă sunt bolnavi:

„Cel puțin la fel importantă ca testarea, ca vaccinarea, este și responsabilitatea fiecăruia dintre noi, în special a părinților și îi rog pe această cale să utilizeze testele pe care le distribuim, să raporteze unității școlare orice test pozitiv, să meargă să-și confirme testul prin PCR.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că școlile trebuie ținute deschise cât mai mult timp posibil:

„Una este să închizi școlile pentru perioade scurte de timp, altceva este să le ții luni de zile închise și să afectezi procesul de învățământ. (…) Consecințele închiderii pe durate luni, și din păcate am trăit acest scenariu în România, s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Anca Grădinaru

Citește și: Gorj: Bucătăreasa unui centru de copii cu dizabilități a încercat să fure din mâncarea oferită celor mici de Revelion | AUDIO