Confidenţialitate

IN MEMORIAM Luciano Pavarotti (1935 – 2007)

Tenorul Luciano Pavarotti s-a născut la 12 octombrie în 1935, la Modena, Italia.

Artistul a debutat în aprilie 1961, pe scena Operei Reggio Emilia, cu rolul Rodolfo din opera ”Boema” de Puccini, devenind cartea lui de vizită.

Consacrarea i-a adus-o rolul lui Tonio din opera ”Fata regimentului” de Gaetano Donizetti, alături de soprana australiană Joan Sutherland, cu o arie dificilă, care l-a adus pe prima pagină din The New York Times.

Printre partenerii săi de scenă s-au numărat Queen, Bryan Adams, Jon Bon Jovi, Boyzone, U2, Mariah Carey, Eric Clapton, Joe Cocker, Gloria Estefan, Elton John, Eros Ramazzotti, Sting, Andrea Bocelli, Liza Minnelli, Frank Sinatra, Michael Jackson.

A jucat în filme, precum ‘‘Yes Giorgio” (1981) și ”Rigoletto” (1982), și a scris câteva cărți cu tentă autobiografică, dintre care amintim: ”Povestea mea” (1981) și ”Grandissimo Pavarotti” (1986).

Faima mondială a cunoscut-o alături de tenorii spanioli Plácido Domingo și José Carreras, în seria de concerte ”The Three Tenors”. Primul a fost organizat la Roma, cu prilejul finalei Campionatului Mondial de Fotbal.

În august 1999, Pavarotti a susținut un concert la București, organizat cu ocazia ”eclipsei de soare a Mileniului”.

Luciano Pavarotti a murit la 6 septembrie 2007 din cauza unui cancer la pancreas, fiind înmormântat în cimitirul Montale Rangote, în apropierea vilei sale.