Confidenţialitate

Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, după ce instituția a anunțat că îi va analiza teza de doctorat | AUDIO

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat în judecată Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, după ce aceasta s-a autosesizat și a anunțat că va reanaliza teza de doctorat a ministrului.

Autosesizarea venea la scurt timp după ce jurnalista Emilia Șercan dezvăluia că lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode are peste 18% conținut plagiat,  în special prin traducere cuvânt cu cuvânt din limba engleză, și nu 2,95%, cât stabilise inițial comisia.

Emilia Șercan consideră că ministrul de Interne, Lucian Bode, face acum apel la instanță pentru a bloca un verdict de plagiat din partea Comisiei de Etică.

„Ministrul Lucian Bode încearcă în mod disperat să blocheze un iminent verdict de plagiat. Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai s-a autosesizat la finalul anului trecut, s-a constituit o comisie la care a adăugat și doi experți internaționali, comisie specială pentru analizarea tezei de doctorat și a dovezilor pe care eu le-am prezentat anul trecut în legătură cu teza domniei sale. Domnul Bode contestă acum dreptul acestei comisii a Universității Babeș-Bolyai de a se autosesiza, deși regulamentul Comisiei de etică prevede opțiunea autosesizării în cazul în care există suspiciunea unei încălcări a condițiilor de integritate academică ale universității.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul de Interne a depus sesizarea la Tribunalul Sălaj, iar primul termen de judecată a fost fixat pentru ziua de 17 ianuarie.

Dacă până atunci va veni un verdict din partea Comisiei de Etică a Universității Babeș Bolyai, procesul va rămâne fără obiect, a menționat, la Europa FM, jurnalista Emilia Șercan:

„Toți ochii sunt îndreptați înspre Comisia de Etică și este foarte important dacă această comisie de etică va reuși să se întrunească să încheie raportul final și practic să emită o decizie înaintea termenului de 17 ianuarie, atunci când ar trebui să fie primul termen de judecată în acest proces. Având în vedere că este vorba despre o cerere de suspendare a unei decizii, în mod normal procesul ar trebui să se încheie chiar la termenul de 17 ianuarie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacian Dragoș, președintele Comisiei de Etică a Universității Babeș Bolyai spunea, la finalul anului trecut, că decizia în urma analizării tezei de doctorat a ministrului va fi făcută publică până cel târziu pe 15 ianuarie. Contactat de Europa FM, acesta a spus că va veni cu o reacție în cursul zilei de marți.

Europa FM l-a contactat, de asemenea, pe ministrul de Interne, însă până la această oră, Lucian Bode nu ne-a răspuns.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Lucian Bode a copiat cel puțin 18,5% din teza de doctorat, susține Emilia Șercan: „Am descoperit porțiuni consistente de plagiat care se întind pe 65 de pagini”