Confidenţialitate

Lucian Bode a copiat cel puțin 18,5% din teza de doctorat, susține Emilia Șercan: „Am descoperit porțiuni consistente de plagiat care se întind pe 65 de pagini”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, susține jurnalista Emilia Șercan, după ce i-a analizat lucrarea. Emilia Șercan a dezvăluit și metodele folosite de Lucian Bode pentru a camufla plagiatul.

Comisia de etică a Universității Babeș Bolay din Cluj stabilise anterior că numai 2,95% din doctorat ar reprezenta conținut plagiat. Conducerea Universității a anunțat că va reanaliza teza de doctorat a ministrului de Interne.

Jurnalista Emilia Șercan a spus, la Europa FM, că din peste 190 de pagini, cât are lucrarea de doctorat a ministrului Lucian Bode, 65 au conținut plagiat:

„Am descoperit porțiuni consistente de plagiat care se întind pe 65 de pagini. În unele pagini, a plagiat 3-4 rânduri, în altele, pagini întregi, chiar 3-4 pagini consecutiv plagiate din aceeași sursă. Problematic este faptul că dumnealui plagiază și diagrame, grafice, hărți, tabele concepute de alți autori. Aceste grafice ar trebui să reflecte partea proprie de cercetare făcută de către doctorandul Lucian Bode, lucru care de fapt nu se întâmplă din moment ce din 58 de grafice în total cât are teza, 36 problematice, doar unul singur este realizat de domnul Bode.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul de Interne și-a susținut teza de doctorat în 2018, la doi ani după ce devenise obligatorie verificarea lucrărilor cu ajutorul unui soft anti-plagiat.

Comisia de etică a Univeristății Babeș Bolyai din Cluj a constatat că numai 2,95% din teza semnată de Lucian Bode reprezintă conținut plagiat. A ținut cont doar de semnalările acestui soft și de sesizarea USR și s-a raportat numai la lucrările în limba română, mai spune Emilia Șercan:

„Am găsit mare parte din teza domniei sale plagiată din limba engleză, dar nu numai. Am găsit, de asemenea, conținut pagiat suplimentar față de ceea ce a identificat Comisia de etică a UBB, de exemplu din programul de guvernare al PSD și ALDE din perioada 2017-2020.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Daniel David, a spus la Edupedu.ro că teza de doctorat a lui Lucian Bode va fi reanalizată de comisia de etică.

Jurnalista Emilia Șercan nu se așteaptă la o demisie din partea ministrului de Interne, însă crede că o decizie corectă din partea comisiei de etică a UBB Cluj ar putea duce la schimbarea legislației din România în privința plagiatului:

„Demisia de onoare eu nu o iau în calcul deși suntem de o ridicolă situație în care ministrul de Interne care patronează Poliția care ar trebui să prindă hoții, a plagiat. Este și el un hoț de cuvinte, de idei, de diagrame. Ce ar trebui să se întâmple este greu de spus având în vedere decizia CCR din această vară, dar poate după ce UBB va face propria analiză va ieși public și va cere ministrului Educației să ceară schimbarea cadrului legal astfel încât plagiatul să poată să fie și el sancționat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Lucian Bode a spus, în repetate rânduri, că în niciun moment nu și-a însușit ideile altora și nici nu a dat impresia că-i aparțin.

Citește și: Marian Popescu, expert în etică academică, despre reacția ministrului Bode în contextul plagiatului: „Suficiență crescută dintr-un tip de aroganță neinstruită intelectual” | VIDEO