Confidenţialitate

Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul vizitei în SUA la învestirea lui Donald Trump

 

Liviu Dragnea a fost  trimis în judecată în dosarul vizitei făcute în Statele Unite, la învestirea ca președinte a lui Donald Trump. Alături de el, vor ajunge în fața instanței fostul consilier parlamentar Gheorghe Dimitrescu, acuzat de cumpărare de influență, dar și trei oameni de afaceri.

Fost președinte al Camerei Deputaților și lider PSD, Dragnea este acuzat de trafic de influență și folosire a influenței pentru a obține foloase necuvenite, după ce acum 4 ani, unul dintre oamenii de afaceri i-ar fi asigurat accesul la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a lui Donald Trump, în baza unui pachet care ar fi costat  250.000 dolari.

Accesul a fost facilitate de un afacerist și om politic american, vicepreședintele Comitetului Prezidențial de Inaugurare. Cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, Liviu Dragnea ar fi beneficiat de servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, pentru PSD. Banii ar fi fost plătiți de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru.

Liviu Dragnea avea în plan și două întâlniri cu înalți oficiali americani, care nu s-au mai concretizat. Pentru toate aceste beneficii, fostul lider PSD ar fi promis unuia dintre afaceriști sprijinul minișstrilor social democrați pentru înlesnirea unor afaceri în domeniile militar și intelligence.

Dragnea ar mai fi beneficiat de servicii de lobby de 100.000 de dolari, 45.000 plătiți de fostul consilier parlamentar Gheorghe Dumitrescu, prin care urma să aibă alte întâlniri cu oficiali de rang înalt din America. În schimbul banilor,  Dragnea l-ar fi determinat pe ministrul de externe de atunci să îl desemneze în funcția de consul general al României la Bonn pe Gheorghe Dumitrescu.  Dosarul va fi judecat de tribunalul București.

  • Lucia Ciocîrlie Haranguș