Confidenţialitate

Ligia Deca anunță că se lucrează la schimbarea manualelor școlare. „Suntem o țară care învață după conținuturi din anii ’90”, îi transmite opoziția | AUDIO

Materiile pentru elevii de liceu vor fi curând actualizate. Ministrul Educației Ligia Deca a spus că se lucrează la programele școlare pentru clasele 9-13. Declarația vine după ce opoziția a reclamat că manualele pentru liceu sunt, în multe cazuri, depășite.

Ligia Deca, în Senat, invitată de opoziție la „Ora ministrului”, și senatorul Ștefan Pălărie, USR:

„Am demarat deja procesul pentru a pune în dezbatere publică cât de curând planurile cadru pentru liceu în așa fel încât programele școlare pentru liceu să fie în linie cu educația centrată pe liceu”, a spus ministrul Educației.

„O să arăt din nou un manual pe care l-am mai arătat de la prezidiul Parlamentului acum un an și jumătate. O să arăt halul în care arată un manual de Informatică de clasa a 9-a, unde elevii sunt învățați mai degrabă să se uite în trecut la un muzeu, un monitor cu tuburi și dischetă, care cu 1,44 MB nu mai încape astăzi nicio poză. Suntem o țară care învață după conținuturi, forme și metode din anii ’90”, a spus și senatorul Ștefan Pălărie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Educației a explicat și de ce consideră utilă introducerea examenului de admitere la liceu, peste 4 ani, examen ce poate fi introdus pentru 60% din locur, în paralel cu Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a.

Ligia Deca a spus că acest examen ajută elevii care vor să fie foarte bine pregătiți la anumite specializări:

„60% din locuri se alocă pe baza unui concurs național, subiectele sunt elabortate de către Centrul Național pentru Evaluare din Ministerul Educației, la fel corectura se face ca la Evaluarea Națională, deci nu avem riscuri. Este normal pentru un copil care urmează o specializare de tip Matematică – Fizică, de exemplu, să știe că poate să performeze într-un program care înseamnă 10-12 ore de Matematică și Științe pe săptămână. Dacă un copil are o zi proastă în ziua acestui examen, există opțiunea ca pe 40% din locuri rămase la acel profil competitiv, poate concura cu media de la Evaluarea Națională.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Opoziția consideră că, prin noile Legi ale Educației, și introducerea unei examen paralel pentru admiterea la liceu, se încurajează și mai mult meditațiile private.

Sute de lei ajuns să coste o singură ședință de meditații iar elevii ajung să facă pregătire în privat în paralel cu orele făcute la școală, au subliniat reprezentanții opoziției.

Senatorul USR Ștefan Pălărie:

„De ce, stimată doamnă ministru, ați cedat în fața industriei de meditații din România, cea care împarte astăzi elevii în săraci fără viitor și elevi cu bani care își pot cumpăra accesul la un examen special pentru ei în licee? Prin gestul dumneavoastră, ați închinat efectiv industriei meditațiilor o țară întreagă. În România, asta ne-o spun părinții, învățământul a ajuns zero, dacă nu este însoțit de meditații și înțelegem că există meditatori de top în România care-și fac 6 case din banii de meditați.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cum vor modela noile legi ale educației învățământul? Ștefan Pălărie, senator: „Nu m-aș mira să vedem un an școlar care să nu se închidă” | VIDEO