Confidenţialitate

Cum vor modela noile legi ale educației învățământul? Ștefan Pălărie, senator: „Nu m-aș mira să vedem un an școlar care să nu se închidă” | VIDEO

Marcel Bartic și invitatul lui, Ștefan Pălărie, senator USR și membru în Comisia pentru Învățământ, au vorbit la Academia Europa FM cu ascultătorii despre legile educației și graba de a aproba noua legislație ce vizează viitorul învățământului în România.

Senatorul Ștefan Pălărie spune că și-ar fi dorit de la noile legi ale educației să vină cu norme clare, care să nu defavorizeze niciun copil din România:

„Mi-ar fi plăcut ca în acest prezent, uitându-mă în viitor, să văd pentru următorii 10 ani niște lucruri extrem de simple. Îmi doresc o școală care să nu mai împartă copiii în săraci și bogați ci o școală care să nu mai lase niciun copil în urmă. (…) Așa cum sunt legile educației, eu văd peste 10 ani un viitor trist, poate mult mai trist decât acum.”

În plus, proiectele de legi au fost ținute în secret multă vreme și, mai mult, nici în acest moment nu se știe cu exactitate care sunt persoanele care au pus la cale viitorul învățământului românesc, mai spune parlamentarul, la Academia Europa FM:

„Ministerul Educației și Guvernul ar fi trebuit să vină cu date solide, în schimb ce am văzut? Pseudo-consultările din perioada verii, am văzut aproape 6 luni de secretomanie în care doamna ministru a ocolit cu extrem de multă îndemânare inclusiv relația cu Parlamentul, lucru pentru care eu personal nu am cum s-o iert pe doamna ministru și nici cum s-o înțeleg. Suntem în situația absurdă în care noi nu știm cine a scris aceste texte de lege, nici după un an de zile.”

Din cauza acestei viitoare legislații complicate, dar și ca urmare a faptului că personalul didactic este în continuare plătit necorespunzător, nu ar fi de mirare ca anul școlar să nu se încheie, mai spune senatorul USR și membru în Comisia pentru Învățământ:

„Eu nu m-aș mira să vedem un an școlar care să nu se închidă sau care să fie cu mari turbulențe sociale. Dacă tu pregătești reforme de anvergură n-ai cum să-i dai pe profesori jos din trenul cu care tu vrei să călătorești împreună. Cum să-i demoralizezi, să-i batjocorești și apoi să le ceri să schimbe conținuturi, să schimbe metodă, să schimbe modul în care este organizat învățământul? Este inadmisibil și nu va funcționa.”

Urmăriți în continuare Academia Europa FM, cu Marcel Bartic și invitatul său, senatorul Ștefan Pălărie:

Foto: Shutterstock

Citește și: Pachetul Legilor Educației, aprobat de Guvern. Declarația Ligiei Deca | AUDIO