Confidenţialitate

Liderii separatiști catalani grațiați de Madrid au ieșit din închisoare

Şapte dintre liderii separatişti catalani au părăsit o închisoare de lângă Barcelona şi au fost întâmpinaţi de actualul preşedinte regional catalan. Ei au fost aclamaţi de susţinători și au fluturat steagul regiunii, precum și un banner alb pe care scria Freedom for Catalonia.

Fosta preşedintă al parlamentului catalan şi o fosta membră a guvernului regional au ieşit aproape simultan din cele două închisori pentru femei în care îşi ispăşeau pedeapsa.

Graţierea va deschide ‘o nouă etapă de dialog’ ce va permite ‘să se pună capăt, odată pentru totdeauna, divizării şi confruntării’, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez la finalul consiliului de miniştri care a aprobat grațierea.

Cei nouă lideri separatiști fuseseră condamnaţi în octombrie 2019 la pedepse de la 9 la 13 ani de detenţie pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017. Alţi trei fuseseră condamnaţi la plata unor amenzi. Este menţinută interdicţia de a fi aleşi în funcţii publice, şi ‘condiţionată’ de a nu comite ‘un nou un delict grav’.

Potrivit unui recent sondaj Ipsos, 53% dintre spanioli se opun acestei graţieri.