Confidenţialitate

Liderii europeni discută despre Brexit fără David Cameron

Prima întâlnire a liderilor europeni fără reprezentantul Marii Britanii a început în această dimineață, la Bruxelles.

La conferințele de presă susținute azi noapte, toți liderii care au făcut declarații au mărturisit că întâlnirea a fost una dominată de tristețe.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a explicat că acum, Uniunea nu poate face nimic altceva decât să aștepte. Liderii europeni au hotârât că se vor întâlni din nou, în cadrul unui nou consiliu, în luna septembrie.

Până atunci, Marea Britanie ar putea avea un nou premier care să înceapă negocierile de ieșire, negocieri care vor dura doi ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

,,Discuțiile au fost calme și așezate. Ne dăm seama că acum trebuie să așteptăm ca lucrurile să se liniștească  în Marea Britanie, dar pe de altă parte, trebuie ca tensiunile din cadrul guvernului britanic să fie clarificate cât mai repede posibil.

Acesta a fost un mesaj foarte clar pe care cred că premierul Cameron îl va transmite la Londra.

De asemenea, e limpede că Brexit va însemna pierderi masive,,  a spus președintele Consiliului European.

În același timp, de peste Ocean, președintele american, Barack Obama, a făcut apel la calm.

“În urma votului de Brexit s-a stârnit un pic de isterie, de parcă NATO ar fi dispărut, alianța transatlantică s-ar fi dizolvat și fiecare stat s-ar fi retras în propriul colț. Ori asta chiar nu s-a întâmplat”

a declarat liderul de la Casa Albă într-un interviu acordat postului public de radio.

Azi noapte, David Cameron i-a asigurat pe liderii Uniunii că Marea Britanie nu se va răzgândi, așa cum se speculează deja.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

,,Acum căutăm să creem cea mai bună relație posibilă cu Uniunea Europeană după ieșire. Este imposibil să avem toate beneficiile pe care le avem ca membri, vor fi unele costuri pe care viitorul guvern trebuie să le aibă în vedere cu mare atenție.

Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, dar nu vom întoarce spatele Uniunii.,,

Aseară, la Londra, mii de tineri pro UE au cerut rămânerea Britanii în Uniune, iar pentru luni se anunță un alt miting și mai mare organizat de cetățenii din Uniunea Europeană care trăiesc în Regat.

 

 

 

Pe de altă parte astăzi la Bruxelles, premierul Scoției care amenință cu blocarea ieșirii  Mari Britanii din UE pentru că cetățenii de aici nu vor să plece din comunitate,  discută cu președintele Comisiei Europene.

Prezent la Consiliul European, președintele României, Klaus Iohannis a explicat că David Cameron l-a asigurat că românii vor putea să-și continue viața în Marea Britanie fără probleme.

În Regatul Unit, trăiesc legal, aproximativ 180 de mii de români.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.