Confidenţialitate

Legea offshore, actul normativ care ar debloca exploatarea gazului din Marea Neagră, în dezbaterea coaliției | AUDIO

O nouă ședință a coaliției de guvernare, marți. Subiectul principal pe care îl discută liderii PNL, PSD și UDMR îl reprezintă legea offshore, actul normativ care ar debloca exploatarea gazului din Marea Neagră.

Discuțiile pe marginea legii offshore au fost accelerate în ultima perioadă mai ales în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că s-a ajuns la un acord de principiu asupra împărțirii procentelor de venituri între statul român și companiile care vor exploata gazul.

Potrivit șefului guvernului, 60% din venituri vor reveni statului, iar 40% celorlalte părți.

Nivelul veniturilor de care ar putea beneficia companiile extractoare a fost principala piedică în exploatarea gazului din Marea Neagră, după ce în 2018, în timpul guvernelor patronate de Liviu Dragnea, modificarea legii i-a făcut pe investitorii străini să dea înapoi, fiind favorizate importurile de gaz din Rusia.

Liderii coaliției spun acum că modificarea actului normativ va fi votată în următoarele săptămâni.

În Marea Neagră există zăcăminte de gaze de estimate la 200 de miliarde de metri cubi.

Până la începerea efectivă a exploatării, care va mai dura, România caută și o alternativă pe termen scurt la gazul rusesc: importul de gaze din Grecia.

Acest lucru se poate face însă doar prin realizarea interconectorului dintre Bulgaria și Grecia, care ar da acces României la gazele venite din Azerbaidjan, SUA și Qatar.

În prezent, singurul furnizor de gaze al României este Rusia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Cristian Citre

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Reportaj: Refugiații ucraineni din Gara de Nord. Împărțiți pe culori, au fugit din calea războiului cu speranța că se vor întoarce acasă | AUDIO

Citește și: Război în Ucraina, ziua 13: Portul Odessa, bombardat în zori. Un general rus, “ucis” în apropiere de Harkov | LIVE TEXT