Confidenţialitate

Lazăr: Procurorii Ministerului Public au o mai mare uzură mentală

Procurorul general Augustin Lazăr consideră că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga sunt ”într-o stare emoţională” şi speră să îşi revină ”în timp util”, adăugând că procurorii care lucrează în structurile specializate ale Ministerului Public au ”o mai mare uzură mentală şi emoţională” şi că ar trebui să se stabilească nişte mandate.

Augustin Lazăr a declarat, marţi, la sediul CSM, că un procuror care îi reprezenta pe Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga a venit la Parchetul General ”pentru a se plânge, în esenţă, pentru actele de urmărire penală care se efectuau”, această plângere urmând să fie soluţionată.

”Unul dintre ei (n.r. – procurori) a venit în audienţă la Parchetul General, şi i-a reprezentat şi pe ceilalţi, pentru a-şi prezenta poziţia sa în legătură cu maniera în care se făcea testarea cu aparatul poligraf şi pentru a se plânge, în esenţă, pentru actele de urmărire penală care se efectuau. Urmează ca această plângere să fie soluţionată”, a spus Lazăr.

Lazăr a mai afirmat că ar trebui să se stabilească mandate pentru procurorii care lucrează în structurile specializate ale Ministerului Public, considerând că aceştia nu ar trebui să stea acolo până când devin ”vulnerabili”.

”Eu cred că ei (n.r. – cei doi procurori) sunt într-o stare emoţională şi sper să îşi revină în timp util. Nu ar trebui să se escaladeze această situaţie. Procurorii care lucrează în structurile specializate ale Ministerului Public au o mai mare uzură mentală, emoţională. Acolo este un stres şi un efort mental pe care nu-l au alţii care lucrează în altă parte şi cred că este important să vedem că, după o perioadă de timp, pentru protecţia lor, ar trebui să se stabilească nişte mandate – patru ani, apoi patru ani – şi după aceasta procurorii să îşi poată schimba profilul de activitate, fiindcă nu ar trebui ca cineva să stea acolo până când devine vulnerabil”, a mai spus Lazăr.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat marţi revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitării adresate de către şefa DNA Laura Codruţa Kovesi. Decizia a fost luată după audierea celor doi în şedinţă secretă.

Ţuluş a declarat la ieşirea de la DNA că nu el este cel care a făcut publice înregistrările cu şefa DNA, că aceasta nu l-a “iubit” niciodată şi că în ultimul an DNA a devenit o caricatură.

La rândul său, Laura Codruţa Kovesi a declarat că motivele cererii de revocare sunt legate de două dosare aflate în curs de investigare la DNA.