Laureaţii Praemium Imperiale 2016, supranumit Nobelul artelor

Artista franceză Annette Messager, violonistul leton Gidon Kremer şi regizorul american Martin Scorsese, fotografa americană Cindy Sherman şi arhitectul brazilian Paulo Mendes da Rocha sunt laureaţii celei de-a 28-a ediţii a Praemium Imperiale, supranumit Nobelul artelor.

Prestigioasa distincţie a fost creată, în 1988, de Japan Art Association.

Fiecare câştigător primeşte 15 milioane de yeni, echivalentul a 134.000 euro.

Trofeele le vor fi înmânate oficial laureaţilor, pe 18 octombrie, la Tokyo, de prinţul Hitachi, frate mai mic al împăratului Akihito.

Specialistă în instalaţii vizuale, Annette Messager, născută în 1943, combină adesea imagini, desene, fotografii şi scrieri. Una dintre lucrările sale, ‘Les Pensionnaires’, reprezintă vitrine conţinând păsări împăiate, texte şi mici aranjamente de pene.

Născută în 1954, fascinată de grotesc sau filme de groază, Cindy Sherman şi-a conjugat pasiunea pentru deghizare cu fotografia pentru a crea personaje imaginare.

Născut în 1947, la Riga, capitala Letoniei, fiul unor violonişti profesionişti, Gidon Kremer a studiat vioara la Moscova, devenind ambasador al muzicii unor compozitori contemporani din fosta Uniune Sovietică, ca Alfred Schnittke, Arvo Pärt sau Goubaidulina Sofia.

Cineastul Martin Scorsese este ataşat în filmele sale de „latura întunecată a societăţii americane” şi de „dimensiunile morale şi religioase” ale naturii umane, a amintit juriul. Născut la 17 noiembrie 1942 la New York, el a câştigat Palme d’Or la Cannes în 1976, pentru „Taxi Driver”, iar în 2006 Oscarul pentru cel mai bun regizor pentru „The Departed”.

Paulo Mendes da Rocha, în vârstă de 87 de ani, este unul dintre cei mai mari arhitecţi din Brazilia. Utilizând materiale simple, precum oţelul şi betonul, el a semnat mai multe proiecte ”care vor contribui la definirea personalităţii urbane a oraşului Sao Paulo, inclusiv renovarea Pinacotecii de stat din Sao Paulo, a Muzeului de Sculptură brazilian sau a noii Pieţe a Patriarhului”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare