Confidenţialitate

La CEDO a început procesul în care un cuplu gay a dat în judecată statul român | AUDIO

La Curtea Europeană a Drepturilor Omului a început procesul în care un cuplu gay a dat în judecată statul român pentru încălcarea dreptului lor la căsătorie, nediscriminare, viață de familie și acces la justiție.

Adrian Coman și Robert Clai Hamilton au fost recunoscuți ca familie de Curtea de Justiție a Uniunii Europene și de Curtea Constituțională a României, în vara anului 2018. Numai ca, de 3 ani, ambele decizii au fost ignorate de statul roman.

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, care stabilește recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex în dreptul european, cel puțin în materia liberei circulații, este una obligatorie pentru instanțele și autoritățile publice din România. Iar decizia Curții Constituționale recunoaște, pentru prima dată, dreptul la viață de familie al persoanelor homosexuale în România și indică faptul că Parlamentul trebuie să adopte o lege care să protejeze aceste familii”, spun cei de la Asociația ACCEPT, care ii ajuta pe soții Coman- Hamilton in proces.

De 3 ani însa, Parlamentul nu a reglementat parteneriatul civil iar Guvernul nu a coordonat o reformă administrativă care să armonizeze legislația națională cu cea europeană în materia liberei circulații pentru cetățenii europeni.

Din aceasta cauza, Comisia Europeană a declanșat o procedură de pre-sancționare a României, pentru încălcarea legislației comunitare prin neîndeplinirea obligațiilor de către un stat membru. Refuzul statului de a le recunoaște căsătoria nu le permite celor doi să aiba reședința în România.

Deși soții cetățenilor români au dreptul să intre în țară, Clai Hamilton nu își poate exercita acest drept. El nu poate obține nici permis de ședere, nici un certificat de căsătorie transcris.

Sursa foto: Facebook Asociatia Accept

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.