Confidenţialitate

La Blaj, Papa Francisc beatifică 7 episcopi greco-catolici martiri

Papei Francisc oficiază, duminică, pe Câmpia Libertății din Blaj, ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri.

Potrivit Mediafax, tronul arhieresc pe care stă Suveranul Pontif conține bucăți de lemn provenit din închisorile Sighet şi Gherla, unde s-a produs martiriul episcopilor.

Organizatorii spun că acesta are semnificații spirituale și simbolice extrem de puternice. „Tronul pe care va sta Sfântul Părinte este din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos”, susțin organizatorii vizitei Papei.

Cei șapte episcopi greco-catolici martiri sunt Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

La ceremonia de pe Câmpia Libertății participă președintele Klaus Iohannis, care a făcut o baie de mulțime când a ajuns, dar și premierul Viorica Dăncilă și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Câmpia Libertăţii este locul unde a avut loc Marea Adunare Naţională din mai 1848. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, ”Noi vrem să ne unim cu ţara!”. Istoria spune că tot aici, în 1911 s-au ţinut serbările semicentenarului ASTREI la care au luat parte oameni de ştiinţă şi cultură, în timp ce Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulţimii. Pe această câmpie a aterizat şi avionul care aducea vestea reintrării României în război, pentru eliberarea Transilvaniei. În 1973, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluţia din 1848, aici au fost dezvelite 24 de busturi ale unor personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti. În prezent sunt 26 de statui.

Imediat după slujbă, Papa Francisc va lua prânzul cu suita papală, apoi, începând cu ora 15.45 Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj, la Biserica Greco-Catolică cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu” din cartierul „Barbu Lăutaru”, lăcaș de cult construit special pentru vizita papală. Aici, Suveranul Pontif va binecuvânta capela.

În jurul orei 16.40, Papa se întoarce la Sibiu, unde, pe Aeroport are loc ceremonia de rămas bun.