Confidenţialitate

Klaus Iohannis, la cel mai mare exerciţiu multinaţional coordonat de armata americană, la Cincu

Preşedintele Klaus Iohannis  participă sâmbătă, la Ziua Distinşilor Vizitatori din cadrul exerciţiului multinaţional Saber Guardian 2017. Șeful statului s-a arătat  impresionat de desfăşurarea de forţe şi de calităţile comandanţilor NATO şi români.

Saber Guardian 2017 este cel mai mare din Europa coordonat de armata americană, independent de NATO. Participă 25.000 de militari, din 22 tari, iar la Cincu sunt peste 5.000 de militari din 6 țări.

Șeful statului a spus că astfel de exerciţii ajută ca inamicul să fie ”întotdeauna surprins”, în cazul de faţă fiind vorba despre spectatori.

Cred că o să mai vin şi altădată. E un exercţiu foarte interesant de fiecare dată şi trebuie să spun că sunt foarte bucuros că avem comandanţi, şi vorbesc aici şi comandanţi NATO, şi comandanţii noştri, care ştiu de fiecare dată să pregătească exerciţii cu noi elemente, cu noi surprize”, a spus preşedintele.

Întotdeauna este bine ca şi inamicul să fie surprins, în cazul nostru spectatorul”, a spus Iohannis, la Cincu.

La deschiderea exerciţiului a participat şi ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu.

CUM SE DESFĂȘOARĂ EXERCIȚIUL

Militarii vor prezenta o demonstraţie dinamică a unui exerciţiu de tragere, care va include focuri de aviaţie şi artilerie, desfăşurate în sprijinul unităţilor blindate terestre care apără zona împotriva unei ameninţări, potrivit MApN.

Principalele structuri care participă la exerciţiul “Getica Saber” provin din Forţele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), respectiv Divizia 1 Cavalerie/Artilerie şi Brigada 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie şi din Forţele Terestre Române, respectiv Comandamentul Diviziei 2 Infanterie ”Getica”, Brigada 8 LAROM ”Alexandru Ioan Cuza” şi Brigada 282 Infanterie Mecanizată ”Unirea Principatelor”.

La finalul activităţii, va avea loc ceremonia de activare a comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est (MN BDE-SE), care se află în coordonarea Comandamentului Multinaţional de Divizie (MND-SE HQ) şi reprezintă una dintre măsurile luate în urma Summit-ului NATO de la Varşovia pentru întărirea prezenţei aliate înaintate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianţei.

Saber Guardian 17 este planificat de către Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) şi este condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR).
Pe teritoriul României, SG17 se desfășoară în peste 20 de poligoane și raioane de dislocare, inclusiv în Marea Neagră:

– 14 iulie – Exercițiu demonstrativ al structurilor de geniu – Resolute Castle 17, CNII Cincu;
– 15 iulie – Exercițiu întrunit cu trageri de luptă – Getica Saber 17, CNII Cincu;
– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă – Saber Guardian 2017, Bordușani;
– 16 iulie – Exercițiu de evacuare medicală – Saber Guardian 2017, Mihail Kogălniceanu;
– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă pe timpul nopții – Saber Guardian 2017, județul Vâlcea;
– 17 iulie – Inaugurare lucrări de infrastructură – Resolute Castle 17, Mihail Kogălniceanu;
– 19 iulie – Exercițiu cu trageri antiaeriene reale – Tobruk Legacy 17, Capu Midia;
– 21 iulie – Operațiuni aeropurtate – Swift Response 17, Câmpia Turzii;
– 22 iulie – Simulare virtuală de apărare aeriană – Tobruk Legacy 17, Mihail Kogălniceanu.

În total, în regiunea Mării Negre se vor desfăşura anul acesta 18 exerciţii internaţionale la care vor participa aproximativ 40.000 de militari.