Confidenţialitate

Klaus Iohannis, criticat de USR | AUDIO

USR îl critică pe Klaus Iohannis pentru numirile la șefia parchetelor: Într-o Românie normală, nu pot fi numiți fără avizul CSM.

„Asta susținea și președintele Iohannis și PNL când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la șefia DNA, în ciuda avizului negativ al CSM.

Vicepreşedintele USR, deputatul Stelian Ion, spune că prin decizia de a numi procurori şefi contestaţi de CSM, preşedintele anulează toată lupta purtată în ultimii ani pentru independenţa Justiţiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Astăzi, președintele Iohannis a numit doi procurori șefi, fără aviz CSM. Ministrul justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă. Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții.

Președintele Iohannis și ministrul Predoiu au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-șefi.

USR consideră că mai întâi trebuia modificată legislația și apoi făcute numirile. Politicienii nu ar trebui sa aibă cel mai important cuvânt în acest proces. Miza este colosală pentru justiția și pentru democrația noastră”, se arată in comunicatul USR.

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretele pentru numirea noilor procurori-șefi:Gabriela Scutea la Parchetul General, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT, fiecare cu un mandat de câte trei ani.

CSM avizase negativ propunerile pentru șefia DIICOT și a Parchetului General, iar candidatul pentru conducerea DNA a primit aviz pozitiv.