Confidenţialitate

Decretele pentru numirea noilor procurori-șefi, semnate de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-șefi:

Gabriela Scutea la Parchetul General, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT, fiecare cu un mandat de câte trei ani.

CSM avizase negativ propunerile pentru șefia DIICOT și a Parchetului General, iar candidatul pentru conducerea DNA a primit aviz pozitiv. Avizele sunt consultative.

Istoric:

Parchetul General funcționează fără procuror-șef plin din luna aprilie, când s-a încheiat mandatul lui Augustin Lazăr. Acesta s-a pensionat odată cu încheierea mandatului, pe fondul scandalului legat de activitatea sa de procuror în perioada comunismului, când a respins eliberarea înainte de termen din Penitenciarul de la Aiud a disidentului Iulius Filip.

Lista procurorilor care au susținut interviul pentru şefia Parchetului General este: Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu – Marian Drilea – Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache, Răzvan Horaţiu Radu.

Direcția Națională Anticorupție a rămas fără șef plin în 9 iulie 2018. Atunci, funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret de preşedintele Klaus Iohannis, după o decizie a Curţii Constituţionale.

Ministrul de atunci al Justiției Tudorel Toader, cel care a și propus revocarea Laurei Codruța Kovesi, a vrut să o numească la șefia DNA pe Adina Florea, ajunsă între timp la Secția de anchetare a magistraților. Preşedintele Klaus Iohannis a respins-o însă de trei ori pe Adina Florea, pe care fosta șefă a CSM Lia Savonea a încercat apoi de șapte ori să o numească la conducerea Secției speciale.

Pentru funcția de procuror-șef al DNA și-au depus candidatura cinci candidați: Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru și Călin Nistor, actualul procuror-șef interimar.

DIICOT a rămas fără procuror-șef în octombrie, când Felix Bănilă și-a dat demisia. Președintele Klaus Iohannis îi ceruse public această măsură, pentru modul în care a gestionat cazul Caracal.

Pentru conducerea DIICOT și-au depus candidatura cinci procurori: Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.