Confidenţialitate

Klaus Iohannis cere convoacarea Parlamentului în sesiune extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe alegerile în două tururi

Klaus Iohannis a declarat luni că solicită Parlamentului convocarea celor două camere în sesiune extraordinară, pentru a discuta angajarea răspunderii Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi, săptămâna viitoare.

Iohannis a spus și că “nu exclude niciun scenariu” în ceea ce privește demisia lui Ludovic Orban în scopul organizării alegerilor anticipate.

Totodată, președintele a spus și că nu i se pare oportun ca Ludovic Orban să fie candidat din partea PNL la Primăria Capitalei.

În contextul în care mai multe partide negociază depunerea unei moțiuni de cenzură, Klaus Iohannis spune că i-a transmis premierului Ludovic Orban că este sceptic în privința asumării răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi. Totuși, reușita unei eventuale moțiunii de cenzură ar deschide calea pentru alegeri anticipate, variantă susținută de Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis spune că nu își dorește un guvern de uniune națională dacă moțiunea de cenzură va trece. Acesta vorbește despre două variante: alegeri anticipate sau guvern liberal în continuare.

Principalele declarații ale președintelui:

Tocmai am trimis la Parlament scrisorile prin care solicit convocarea celor două camere în sesiune extraordinară.

Solicit această sesiune extraordinară pentru a discuta angajarea răspunderii guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi.

Sesiunea extraordinară urmează să aibă loc săptămâna viitoare, între 27 și 31 ianuarie.

Î: Dacă trece, înseamnă că pică automat proiectul pentru alegerea primarilor. Considerați că guvernul ar trebui să vină cu o posibilă OUG, astfel încât să poată exista o varianta?

R: Deocamdată discutăm situații ipotetice. Dacă va trece moțiunea sau nu, și eu mi-am exprimat deja scepticismul în această chestiune, vom vedea și la momentul acela Guvernul va analiza situația și va veni, probabil, cu o alternativă.

Î: Premierul Ludovic Orban declaracă nu s-a discutat despre scenariul demisiei sale. Excludeți din start ca premierul să demisioneze pentru a avea alegeri anticipate?

R: Eu nu exclud niciun scenariu din start, dar chestiunea demisiei într-adevăr nu a fost discutată.

Î: Ludovic Orban ar putea fi măsurat în calitate de potențial candidat la Primăria București?

R: Știu că există o discuție, nu știu de unde a venit. Eu nu cred acest lucru, domnul Ludovic Orban este foarte potrivit pentru poziția de prim-ministru și eu personal îmi doresc să rămână pe poziție.

Nu mi s-ar părea util absolut deloc să se meargă pe candidatura Orban pentru Primăria București. Dar nu intenționez să mă implic în discuția pentru candidații pentru primării.