Confidenţialitate

Kelemen Hunor: România a îndeplinit criteriile tehnice pentru Schengen. E grav dacă unii au inventat criterii politice. E și mai grav dacă am acceptat 10-11 ani alte criterii decât cele tehnice | VIDEO

Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Trebuie să-i convingem pe oficialii din Olanda să ne ofere votul pentru Schengen, iar pentru a face asta avem nevoie de parteneri puternici care să ne susțină, spune Kelemen Hunor. Din punct de vedere tehnic, România a îndeplinit criteriile pentru a intra în Spațiul Schengen, deci, spune președintele UDMR, din punct de vedere tehnic, România este pregătită.

Până în ultima clipă trebuie să încercăm să-i convingem pe olandezi și trebuie să mai căutăm încă parteneri care ne ajută să-i convingem pe olandezi. Nemții, francezii pot fi parteneri din acest punct de vedere, dar și nordicii”, a spus Kelemen Hunor la Europa FM.

Kelemen Hunor: „Dacă unii au inventat criterii politice, e un lucru grav”

Noi am îndeplinit criteriile tehnice și acordul Schengen, luarea în Spațiul Schengen, vorbește despre criteriile tehnice. Dacă unii au inventat criterii politice, e un lucru grav. Dacă noi am acceptat 10-11 ani alte criterii decât cele tehnice este și mai grav”, a adăugat președintele UDMR.

„Dar, din punct de vedere tehnic, România este pregătită și trebuie să intre anul viitor în Schengen și acest lucru, repet și spun: diplomația funcționează, ministrul de Externe și ceilalți colegi își fac treaba, dar trebuie să avem parteneri pentru că s-ar putea să nu fim singuri destul de abili să-i convingem pe olandezi”, a explicat vicepremierul Kelemen Hunor.

Ce aliat puternic ar putea avea România?

„Germania și Franța, în orice caz. Și Cancelarul Scholz și președintele Macron au zis că susțin intrarea României în Schengen și, până la urmă, este în interesul tuturor”, a spus Kelemen Hunor.

„Noi am demonstrat în acest an, dacă nu era clar pentru toată lumea, că putem asigura securitatea granițelor externe ale Uniunii Europene și dacă intrăm în Schengen granița externă a Uniunii Europene devine și granița externă a Schengen, cel puțin pe partea cu Moldova și cu Ucraina. Dacă intră și Bulgaria, atunci e o altă situație, iar dacă nu intră Bulgaria, atunci noi avem această datorie de a asigura și pe linia graniței cu Bulgaria și Serbia”, a adăugat preșdintele UDMR.

Kelemen Hunor: „Până în ultima clipă trebuie să jucăm cu toate forțele și cu toate argumentele, dar și cu toți partenerii posibili și imposibili”

„Dar mai există încă o chestiune foarte importantă: dincolo de ce simțim noi, dacă foarte, foarte mult timp suntem ignorați și suntem tratați așa cum am fost tratați – ceea ce pentru mine este aproape inacceptabil. În acest moment, Uniunea Europeană trebuie să arate o poveste de succes fiindcă există euroscepticism în creștere, aproape în toate statele. Văd eurobarometrul săptămânal, lunar, din toate statele Uniunii Europene.

Și, mai ales, în această zonă crește euroscepticismul și nu vreau ca România să fie țara în care euroscepticismul este cel mai puternic. Deci trebuie o poveste de succes pentru că fiecare om știe că criteriile tehnice sunt îndeplinite. Cred că până în ultima clipă trebuie să jucăm cu toate forțele și cu toate argumentele, dar și cu toți partenerii posibili și imposibili”, a mai spus Kelemen Hunor.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Citește și: Cristian Diaconescu explică cum ar trebui să procedeze România în contextul aderării la Schengen: Trebuie să ne jucăm șansele până la jumătatea lui noiembrie | VIDEO