Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 11

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Bilanțul infectărilor a urcat la 3.613 în România. 146 de persoane au murit.

Aproape 1.500 de oameni nu au respectat măsura autoizolării și au fost plasați în carantină.

317 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați în diaspora. 26 au decedat.

Prin a 7-a ordonanța militară, s-a instituit carantina totală în orașul ialomițean Țăndărei, unde mulți dintre locuitori – unii reveniți din zone de risc – au ignorat recomandările autorităților.

Totodată, România a decis să suspende – pentru 14 zile – toate zborurile spre și dinspre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran. Măsura intră în vigoare de duminică. În plus, se suspendă transportul rutier de persoane efectuat către Spania, Italia, Franța, Irlanda, Olanda, Turcia, Austria, și retur, pe întreaga perioadă a stării de urgență.

Noile măsuri au fost dezbătute într-o Ediție Specială a Știrilor Europa FM.

CFR Călători a anunțat că restricționează emiterea tichetelor de călătorie pentru Țăndărei.

Ministrul de Interne a reluat apelul ca români din străinătate să nu vină în ţară de Paşti. “Rămâneţi acasă, în ţările unde locuiţi şi faceţi acolo sărbătărorile în pace şi linişte”, a spus Marcel Vela.

Spitalul din orașul sucevean Câmpulung Moldovenesc a fost închis. Testele au confirmat că 74 de angajați ai unității sanitare sunt infectați cu noul coronavirus. Totodată, colegii de serviciu ai acestora au fost izolați la domiciliu.

7 pacienți sunt, de asemenea, infectați. Spitalul de la Fălticeni se închide parțial. În jur de 40 de cadre au fost confirmate cu noul coronavirus.

Deşi România a comandat 400 de ventilatoare, acestea nu mai ajung în ţară, din cauza statelor care şi-au închis graniţele. Premierul promite însă că vor fi reparate ventilatoarele vechi. Luni, în ședința de guvern va fi dezbătută rectificarea bugetară extraordinară, prin care vor fi redirecționate fonduri către sistemul sanitar. Ludovic Orban a mai adăugat că bonusul de 500 de euro pentru cadrele medicale care îngrijesc pacienți de COVID-19 va fi adoptat printr-o ordonanță de urgență semnată de ministrul Fondurilor Europene.

Cadre medicale din mai multe orașe cer, într-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, o lege prin care copiii lor să aibă pensie de urmaş, în cazul în care vor muri la datorie. În scrisoare, medici, asistente, infirmiere din România transmit că nu bonusul salarial promis de preşedintele Iohannis le va rezolva problemele.

Prin ordonanța militară 7, s-a instituit carantina totală în orașul ialomițean Țăndărei, unde mulți dintre locuitori – unii reveniți din zone de risc – au ignorat recomandările autorităților. Potrivit ministului Internelor, Marcel Vela, în localitatea carantinată va fi permisă “intrarera şi ieşirea doar pentru transportul de marfă şi aprovizonarea populaţiei”.

România a decis, totodată, să suspende – pentru 14 zile – toate zborurile spre și dinspre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran.

În plus, se suspendă transportul rutier de persoane efectuat către Spania, Italia, Franța, Irlanda, Olanda, Turcia, Austria, și retur, pe întreaga perioadă a stării de urgență.

Bilanțul pandemiei de nou coronavirus a atins, sâmbătă, pragul de 60.000 de victime în întreaga lume. Numărul infecțiilor au depășit 1,1 milioane la nivel mondial. Aproape trei sferturi dintre decese au fost raportate în Europa (peste 44.000),.

Italia a raportat 681 de noi decese cauzate de COVID-19, cel mai redus număr de victime înregistrat în ultimele 9 zile. În total, în Penisulă au fost înregistrate 124.632 de infectări cu noul coronavirus şi 15.362 de decese. 80 de medici italieni şi-au pierdut viețile în prima linie de luptă cu virusul ucigaș.

Premierul spaniol a declarat că ţara sa este aproape să depăşească vârful epidemiei de nou coronavirus. Statul iberic a înregistrat, sâmbătă, cel mai scăzut bilanţ al victimelor din ultima săptămână, fiind raportate 809 decese. Numărul total al victimelor cauzate de COVID-19 a ajuns la peste 11.000 în Spania.

Numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus a depășit, sâmbătă, pragul de 10.000 în Portugalia. Statul lusitan a înregistrat 266 de decese.

Autoritățile sanitare franceze au comunicat alte 441 de decese, număr în scădere faţă de ziua anterioară, când s-au înregistrat 588 de victime. Bilanţul cazurilor mortale, înregistrate în spitalele şi centrele de îngrijire din Hexagon, a ajuns la 7.560 de la începutul epidemiei.

Autorităţile elene au anunţat, sâmbătă, prelungirea cu 3 săptămâni, până la 27 aprilie, a măsurilor de izolare în vigoare. “Ne aşteaptă săptămâni dificile. Dacă relaxăm eforturile, virusul ne va distruge”, a avertizat adjunctul Protecţiei civile din Grecia.