Confidenţialitate

Ediție Specială: Noi măsuri anunțate de autorități – VIDEO LIVE

Autoritățile au anunțat, sâmbătă după-amiaza, noile măsuri adoptate în cadrul stării de urgență.

Prin ordonanța militară 7, s-a instituit carantina totală în orașul ialomițean Țăndărei, unde mulți dintre locuitori – unii reveniți din zone de risc – au ignorat recomandările autorităților. Potrivit ministului Internelor, Marcel Vela, în localitatea carantinată va fi permisă “intrarera şi ieşirea doar pentru transportul de marfă şi aprovizonarea populaţiei”.

România a decis, totodată, să suspende – pentru 14 zile – toate zborurile spre și dinspre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran.

În plus, se suspendă transportul rutier de persoane efectuat către Spania, Italia, Franța, Irlanda, Olanda, Turcia, Austria, și retur, pe întreaga perioadă a stării de urgență.

Măsurile au fost dezbătute într-o Ediție Specială a Știrilor Europa FM, cu Iulia Verbancu, Alice Iacobescu și Cătălin Striblea.

După o ședință de lucru la sediul Ministerului de Interne, premierul a confirmat că se instituie noi restricții.

“Suntem pregătiți pentru orice scenariu”, a precizat Ludovic Orban.

Luni, în ședința de guvern va fi dezbătută rectificarea bugetară extraordinară, prin care vor fi redirecționate fonduri către sistemul sanitar.

Premierul a mai adăugat că bonusul de 500 de euro pentru cadrele medicale care îngrijesc pacienți de COVID-19 va fi adoptat printr-o ordonanță de urgență semnată de ministrul Fondurilor Europene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comisia Europeană a aprobat ca, din fonduri comunitare, România să aloce 100 de milioane de euro pentru premierea personalului medical din prima linie de luptă contra noului coronavirus, a declarat – la Europa FM – ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Ținând cont că prima pentru cadrele medicale care îngrijesc pacienți cu COVID-19 este de 500 de euro, banii ar ajunge pentru 200.000 de angajați din sistemul sanitar.

“Cuantumul, pe care l-a anunțat inclusiv președintele [Klaus Iohannis – n.r] este cel de 2.500 de lei. Deocamdată, suntem în discuții pentru a-l propune ca și stimulent neimpozabil. Eu cred că, până la urmă, ar trebui să fie net, dar decizia este a prim-ministrului. Vom înainta propunerea în acord cu ceea ce propune acesta”, ne-a declarat ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prima zi a săptămânii viitoare, Executivul ar putea adopta un act normativ care să permită premierea cadrelor medicale.

Managerii de spitale sunt cei care vor stabili cine va fi premiat, ne-a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

“Decizia îi revine conducătorului unității sanitare, adică managerului de spital. Oricum, noi suntem, în momentul de față, în curs de reevaluare a apelurilor de proiecte de pe Programul Operațional Capital Uman (PO CU), pentru că poate o parte dintre acestea nu se mai potrivesc cu situația momentului actual. De exemplu, cursuri pentri firmele de export… Exportul este complet blocat în momentul de față. Să redirecționăm anumite fonduri”, i-a spus ministrul Ancăi Grădinaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Joi, președintele Klaus Iohannis spune că a solicitat Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar de 500 de euro medicilor și personalului medical care îngrijesc bolnavi de COVID-19.

La Europa FM, gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat planul.

Editorialistul a opinat că ministrul Sănătății îl contrazice pe președintele Klaus Iohannis, remarcând părerile diferite pe care Nelu Tătaru și Klaus Iohannis le au în această problemă.

“Domnul Tătaru a spus <<Nu sunt de acord cu cuvântul bonus>>. Cuvântul bonus l-a folosit președintele, pentru cei 500 de euro.

Putem spune, eventual, spor de periculozitate, pentru că domnul Iohannis a recurs la metoda populară în relația cu medicii, și anume să le dea șpagă, cu toate că nu am auzit niciun cadru medical, nicio organizație profesională a medicilor care să ceară măriri de salarii sau bonusuri.

După părerea mea este jignitor ceea ce a făcut președintele Iohannis”, a spus Cristian Tudor Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“În cadrul sistemului medical, ne confruntăm cu o situație nemaiîntâlnită. Este un sistem cu multe neajunsuri, cu personal insuficient și investiții limitate”, a admis, vineri, ministrul Sănătății.

Președintele Societății Române de Microbiologie s-a alăturat vocilor care cer ca medicii din prima linie de luptă cu noul coronavirus să aibă echipamentele de protecție necesare.

“Vreau să înțelegem contextul, pentru că și medicii sunt oameni, fiecare are emoții, preocupări, îngrijorări… și atunci sunt două lucruri care trebuie făcute. În primul rând, să le oferi un confort profesional, prin asigurarea materialelor de protecție – fără chestiunea asta nu se poate! – și cred că trebuie, nu neapărat consiliere psihologică, dar – în fiecare unitate medicală – trebuie să existe un nucleu de oameni care iau deciziile și care să discute zilnic cu personalul medical, să vadă ce preocupări sunt, să vadă care sunt îngrijorările lor”, a declarat Alexandru Rafila, într-un interviu pentru Mediafax.

“Doar o decizie administrativă, de sancționare a medicilor, nu o să rezolve lucrurilor, dimpotrivă, o să le agraveze”, a adăugat doctorul.

“Nu poți să-i pretinzi unui medic să nu se panicheze dacă nu are echipament de protecție”, a atras atenția Alexandru Rafila.

“Oamenii stau în case, refuză să maergă pe străzi… în schimb, îndemnă medicii să [își facă treaba n.r] fără echipament. Lucrurile astea nu merg!”, a conchis șeful PSRM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.