Confidenţialitate

Ordonanța militară 7: Se instituie carantina totală în orașul Țăndărei | AUDIO

Ministrul de Interne a anunțat, astăzi, adoptarea ordonanței militare 7 din 4 aprilie 2020.

“Este una dintre cele mai dificile perioade prin care a trecut România. Distanțarea socială este unica soluție și știm că este greu”, a explicat Marcel Vela.

“Luna aceasta, avem Paștele, dar îl vom sărbători atipic. Viața noastră și a celor dragi depinde de deciziile noastre. Vă rog să credeți că măsurile restrictive au fost luate pe baza a ceea ce spun specialiștii. Perioada aceasta va trece cu bine doar dacă facem ce trebuie. Învingătorii nu trișează. Să luptăm cu acest virus fiind toți de aceeași parte a baricadei”, a menționat șeful Internelor.

“Am semnat astăzi o nouă ordonanță militară, avizată de premierul Orban”, a anunțat Marcel Vela.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Se instituie carantina totală în orașul ialomițean Țăndărei, unde mulți dintre locuitori – unii reveniți din zone de risc – au ignorat recomandările autorităților.

Potrivit ministului, în localitatea carantinată va fi permisă “intrarera şi ieşirea doar pentru transportul de marfă şi aprovizonarea populaţiei, şi pentru persoanele care nu locuiesc în zona carantinată şi care desfăşoară activităţi economice sau în unele domenii, cum ar fi ordinea publică, securitate sanitară, domeniul sanitar, situaţii de urgenţă, administraţia publică locală, activităţile judiciare şi evident serviciile de utilitate publică, agricultură, pentru furnizorii de apă (…). Consiliul Județean Ialomița, primăria, consiliul local vor lua măsuri pentru asigurarea serviciilor de asistență socială și aprovizionarea cu aliemente de bază pentru persoanele fără aparținători sau alte forme de ajutor pentru persoanele care nu se pot deplasa. Este strict interzisă ieșirea și intrarea în Țăndărei prin alte zone decât cele publice”.

Peste 20 de militari au ajuns acolo, vineri, pentru ca, alături de jandarmi şi poliţişti, să impună respectarea restricțiilor. “Cunoscând riscul acestei localități, am trimis acolo forțe de ordine duble față de ce am avut într-o altă localitate. Dumnealor, chiar dacă nu au ieșit pe stradă, au socializat, probabil, prin spatele curților. Au găsit cumva, să nu respecte măsurile impuse”, a declarat – la Europa FM – Toniţa Manea.

Ministrul Marcel Vela a mai subliniat că, la Ţăndărei, sunt foarte multe persoanele infectate şi decedate din cauza COVID-19.

Totodată, prin ordonanța militară 7, România a decis să suspende – pentru 14 zile – toate zborurile spre și dinspre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran. Măsura intră în vigoare de duminică.

În plus, se suspendă transportul rutier de persoane efectuat către Spania, Italia, Franța, Irlanda, Olanda, Turcia, Austria, și retur, pe întreaga perioadă a stării de urgență.

Noile măsuri sunt dezbătute, începând cu ora 14.00, într-o Ediție Specială a Știrilor Europa FM, cu Iulia Verbancu, Alice Iacobescu și Cătălin Striblea.

Prin Ordonanța Militare nr. 6, Orașul Suceava și 8 localități limitrofe, anume Adâncata, Salcia, Ipoteşti, Bosangi, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei, au fost închise pe perioada stării de urgență.

astăzi la ora 13 au fost anunțate 430 de noi cazuri de COVID-19, la un total de 3.613.

Bilanțul deceselor a ajuns la 141.

329 de persoane sunt vindecate și externate.

La nivel național, au fost prelucrate 36.092 teste.

Luni, în ședința de guvern va fi dezbătută rectificarea bugetară extraordinară, prin care vor fi redirecționate fonduri către sistemul sanitar.

Premierul a declarat că bonusul de 500 de euro pentru cadrele medicale care îngrijesc pacienți de COVID-19 va fi adoptat printr-o ordonanță de urgență semnată de ministrul Fondurilor Europene.