Confidenţialitate

Jumătate din centrele de vaccinare anti-COVID de la nivelul fiecărui județ, nefuncționale

În țară, abia jumătate din centrele de vaccinare de la nivelul fiecărui județ sunt funcționale. Nu pentru că nu ar avea dotările necesare sau nu ar fi cerere pentru imunizarea împotriva COVID, ci pentru că România primește deocamdată mai puține doze de vaccin de la Pfizer decât ar fi necesar.

Corespondenții Europa FM au făcut o radiografie a centrelor de imunizare din țară.

15 centre de vaccinare funcționează în județul Cluj din 30, câte erau anunțate inițial de autorități. Motivul? Sunt puține doze de vaccin.

Potrivit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, județul Cluj are rezervate 720 de doze de vaccin pe zi, iar cererea este foarte mare. Peste 4.400 de clujeni s-au înscris până acum la vaccinare în etapa a II-a, iar primele locuri libere sunt abia peste două săptămâni.

Trei centre de vaccinare din cele 10 pregătite în județul Hunedoara funcționează de două zile. La Deva, Hunedoara și Petroșani au fost vaccinate luni și marți câte 240 de persoane.

Cele 7 centre disponibile în restul județului vor fi deschise pe rând, atunci când producătorul vaccinului va putea livra mai multe doze. Potrivit directorului DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, în etapele 1 și a doua au fost vaccinate peste 5.500 de persoane. În etapa a doua sunt programați 10.000 de locuitori ai județului.

La Gorj, mai mult de jumătate din centrele de vaccinare anti-COVID sunt inactive. În acest moment, cea de-a doua etapă de vaccinare se desfășoară în 9 din cele 19 centre.

Cei de la DSP susțin că toate centrele vor deveni active în momentul în care compania Pfizer va regla distribuția de vaccinuri. Cele 9 centre de vaccinare sunt amenajate la Stadionul din Târgu-Jiu, la sala de sport a Şcolii  Gimnaziale “Constantin Brâncuşi, în Târgu Cărbuneşti la Clubul Pensionarilor, în Motru la Şcoala Catolică, în Bâlteni la Căminul Cultural și cele 4 centre din spitale.

La Timișoara, din cele 17 centre promise de reprezentanții primăriei, au fost deschise doar două. Nicunul însă finanțat de autoritățile locale. Unul dintre centre este la Spitalul clinic CF, iar al doilea într-un spațiu comercial privat. Primarul Dominic Fritz spune că, deocamdată, nu sunt necesare mai multe centre întrucât s-a redus cantitatea de vaccin adusă în România. Pe de altă parte însă, sute de timișoreni sunt nevoiți să meargă chiar și 60 de km, până la Lugoj sau Sânnicolau Mare pentru a fi imunizați.

În Alba funcționează 6 centre de vaccinare din 14, iar în 5 dintre ele nu mai sunt locuri pentru programări până în februarie.

În centrul din Alba Iulia, unul dintre cele mai solicitate, se vaccinează zilnic 240 de persoane, iar potrivit platformei naționale, locurile pentru luna în curs au fost ocupate în totalitate. La fel și pentru centrele din Blaj, Aiud, Sebeș și Cugir, unde nu se mai pot face programări pentru luna ianuarie. Potrivit directorului DSP Alba, în următoarea fază a etapei de vaccinare se vor deschide și alte centre, în funcție de numărul persoanelor eligibile.

În Dâmbovița sunt 5 centre de vaccinare în spitalele din orașe. O eroare în sistemul informatic a dus la aglomerație la Spitalul Județean din Târgoviște. 4.875 de persoane au fost vaccinate până acum.

În Vrancea, doar 3 din cele 9 centre de vaccinare care ar fi trebuit să funcționeze în etapa a doua sunt funcționale. Iar în două dintre ele, nu mai sunt locuri disponibile până la sfârșitul lunii februarie. În singurul centru din județ în care se mai pot face deocamdată programări, la Adjud, locurile se epuizează rapid, fiind ocupate inclusiv de persoane din alte județe.

Oamenii sunt dornici să facă vaccinul, dar nu există suficiente cadre medicale care să imunizeze populația. În plus, autoritățile județene pun această situație și pe numărul redus de vaccinuri repartizat de la București județului Vrancea, dar și pe lipsa materialelor sanitare.

În etapa a doua ar trebui să funcționeze centre de vaccinare în 8 localități. În afara celor 3 care sunt funcționale, există și o unitate mobilă, care se deplasează prin tot județul, la centrele sociale și la persoanele nedeplasabile, care au fost deja programate.