Confidenţialitate

Judecătorul Augustin Zegrean, despre decizia CCR: Pensiile rămân, deocamdată, majorate cu 14%

Clarificări privind decizia luată azi de Curtea Constituțională: deocamdată, pensiile rămân majorate cu 14%.

Curtea Constituțională a anunţat oficial că a admis sesizarea de neconstituționalitate a guvernului privind creșterea cu 40% a pensiilor dorită de PSD și cere Parlamentului să stabilească cu cât cresc pensiile.

Comunicatul oficial contrazice informația inițială potrivit căreia CCR ar fi respins sesizarea guvernului, informație care a fost comentată de altfel de oficialii guvernamentali, printre care premierul Florin Cîțu, și ministrul Muncii, Raluca Turcan sau liderul opoziției Marcel Ciolacu.

Contactat de Europa FM, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, explică ce urmează acum:

“A fost o lege iniţială din 2018, care prevedea ca, din 1 septembrie 2020 , punctul de pensie să crească cu 40%. În august 2020, Guvernul a dat o OUG  pentru rectificarea bugetară. printre altele, spune că punctul de pensie se măreşte cu 14%, nu cu 40 %. Parlamentul a dat o lege de aprobare a ordonanţei, cu excepţia articolului privind majorarea pensiilor cu 14%. Parlamentul a respins acel articol, cu speranţa că rămâne valabilă o creştere de 40% . Numai că nu au scris aşa. CCR a venit să dreagă lucrurile şi a spus că legea este neconstituţională, pentru că crează o stare de nesiguranţă. Nu se mai ştie , de fapt, cât este majorarea. Aşa că legea se va întoarce la Parlament, pentru ca Parlamentul să o pună de acord cu decizia CCR. Până atunci, rămâne în vigoare OUG privind majorarea pensiilor cu 14 %. Parlamentul nu are un termen pentru a pune în acord legea cu decizia CCR” – a explicat fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ca de obicei, Curtea Constituțională nu stabilește un termen până la care Parlametnul trebuie să ia o decizie. În reacțiile de azi, guvernanții transmiteau că problema va fi tranșată, oricum, în Legislativ și estimau că, pentru o creștere e pensiilor cu 40 %, ar fi fost necesar un buget de 138 de miliarde de lei.