Judecătorie: Statul român nu va fi parte responsabilă în Dosarul Colectiv

Judecătoria Sectorului 4 a respins miercuri, 5 aprilie, solicitarea introducerii în procesul Colectiv a statului român ca parte responsabilă pentru plata daunelor. Decizia nu este definitivă.

Magistrații au respins ca neîntemeiate cererile privind introducerea în cauză în calitate de părţi responsabile civilmente a Statului Român prin Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii.

În același timp, Judecătoria a trimis cauza la Tribunalul Bucureşti pentru reunirea cu dosarul în care este cercetat fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au cerut ca dosarul în care sunt judecaţi proprietarii clubului şi cei ai firmelor de artificii să fie conexat cu cel în care este cercetat fostul edil.

La termenul din 21 martie, mai mulţi avocaţi ai părţilor vătămate din Dosarul Colectiv au cerut includerea în cauză, ca părţi responsabile, a Ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor, motivând că unele victime au murit pentru că nu s-a cerut ajutor extern la timp în ceea ce priveşte spitalizarea. Un alt motiv invocat de avocaţi a fost acela că bunurile celor judecaţi, patronii clubului şi cei ai firmei de artificii, nu pot acoperi toate daunele pe care părţile vătămate le cer.

Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv pe 28 aprilie 2016. Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse şi asupra reprezentanţilor firmei care a livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks.

Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în timp ce patronii Cristian Niţă şi Daniela Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri. Cristian Niţă a fost interceptat de anchetatori în timp ce discuta cu o angajată, a doua zi după incendiul din club, despre ştergerea unor documente care puteau constitui probe în dosar. Angajata le-a spus anchetatorilor că firma practic nu avea evidenţă contabilă şi că s-a panicat după ce a văzut efectele incendiului din Colectiv, motiv pentru care a recurs la ştergerea unor documente.

În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

În incendiul din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, iar alte peste o sută au fost rănite.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS