Confidenţialitate

Italia: Reacții după victoria dreptei naționaliste. Ungaria și Polonia o felicită pe Giorgia Meloni, democrații italieni spun că a fost „o seară tristă pentru țară”

Rezultatele scrutinului de duminică din Italia, un cutremur politic pentru Europa.  Cu un discurs anti-imigrație în campania electorală, coaliția dreptei naționaliste a câștigat alegerile parlamentare din Italia, după cum arată estimările. 

După Suedia, extrema dreaptă face o nouă progres spectaculos în Europa, unde pentru prima dată din 1945 un partid post-fascist se află la porţile puterii, comentează Agenția France Presse.

Euro-sceptică declarată, Giorgia Meloni și-a revendicat victoria și ar urma să devină prima femeie premier din istoria Peninsulei, cu sprijinul extremistului Matteo Salvini și al conservatorului Silvio Berlusconi.

„Italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fraţii Italiei”, a spus Giorgia Meloni.

„O seară tristă pentru ţară” spunea în replică duminică seară vicepreşedintele Partidului Democrat, Debora Seracchiani care a recunoscut victoria dreptei

Înaintea alegerilor, Comisia Europeană nu și-a ascuns temerile că Italia se va alătura țărilor-problemă, precum Ungaria și Polonia, unde regulile democratice sunt puse la încercare

De altfel, premierul ungar, Viktor Orban, şi omologul său polonez au fost primii care i-au transmis „felicitări” Giorgiei Meloni încă de sseară.

Viitorul govern Italian  va trebui să gestioneze numeroase probleme, în special, criza cauzată de inflaţia galopantă.

Citește și: AFP: Pentru prima dată din 1945 încoace, un partid post-fascist ajunge la porţile puterii în Italia

Foto: Shutterstock