Confidenţialitate

Italia: Dreapta naționalistă revendică victoria în alegerile legislative

Coaliția partidelor naționaliste de dreapta a câștigat alegerile legislative din Italia, indică estimările electorale.

Giorgia Meloni, al cărei partid postfascist Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia/FDI) s-a clasat pe primul loc, a revendicat șefia următorului guvern de la Roma.

“Italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Fratelli d’Italia”, a spus aceasta. “Vom guverna pentru toţi” italienii, a promis politiciana.

FDI a obţinut între 22% şi 26% din voturi, în timp ce partenerii săi de coaliţie, Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, au câştigat între 8,5% şi 12,5%, respectiv între 6 şi 8% din voturi, potrivit sondajului institutului Opinio realizat pentru televiziunea naţională Rai.

Pentru prima dată după 1945, un partid postfascist ar putea guverna Italia, notează France Presse.

Coaliţia dintre FDI, FI şi Ligă are asigurată, potrivit estimărilor în număr de locuri, să deţină majoritatea atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

Coaliţia are ‘un avantaj clar atât în Cameră, cât şi în Senat’, şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter Matteo Salvini. ‘Noaptea va fi lungă, dar vreau să vă mulţumesc deja’, a adăugat el.

Partidul Democrat (PD), principala formaţiune de stânga, nu a reuşit să impună barajul în faţa extremei drepte şi trebuie să se mulţumească cu un scor care oscilează între 17% şi 21%.

Mişcarea 5 Stele (M5S, ex-antisistem) a obţinut între 13,5% şi 17,5% din voturi, în scădere faţă de scorul său istoric de peste 30% în 2018.

În vârstă de 45 de ani care, Giorgia Meloni şi-a exprimat admiraţia pentru fascistul Benito Mussolin și a reuşit să-şi îmbunătăţească imaginea după ce a spus pe nume temerilor şi fricilor milioanelor de italieni în faţa creşterii preţurilor, şomajului, ameninţării recesiunii sau a lipsei de organizare a serviciilor publice.

Împreună cu cei doi aliaţi ai săi, ea promite reduceri de taxe, blocarea migranţilor care traversează Marea Mediterană, precum şi o politică familială ambiţioasă pentru creşterea natalităţii într-o ţară îmbătrânită.