Confidenţialitate

Italia: Pe final de mandat, guvernul Mario Draghi a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei ţării

În Italia, Guvernul premierului Mario Draghi, aflat la final de mandat, a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei ţării la 0,6% în 2023, din cauza costurilor ridicate cu energia.

Estimarea de 0,6% pentru anul viitor indică o înrăutăţire dramatică a perspectivelor economiei, comparativ cu precedentul obiectiv ce viza anul viitor o creştere de 2,4%.

Produsul Intern Brut al celei de-a treia economii a zonei euro „va scădea uşor” în semestrul doi din 2022, a precizat Executivul de la Roma.

Noile previziuni subliniază dificultăţile din domeniul economiei cu care se va confrunta viitorul posibil premier, Giorgia Meloni.

Luni, după anunţul victoriei extremei drepte la alegerile legislative din Italia, randamentele pentru obligaţiunile emise de statul italian pe zece ani au urcat până la 4,52%, cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2013, în timp ce randamentele pentru titlurile de stat emise de Germania pe zece ani au crescut până la 2,12 procente, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna decembrie 2011.

Din ianuarie, Mario Draghi a alocat aproximativ 66 de miliarde de euro pentru a încerca să atenueze criza energiei, accentuată de războiul din Ucraina.

Succesorul său va trebui probabil să urmeze aceeaşi cale.

Până acum, Italia a cheltuit aproximativ 21 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene de redresare post-pandemie, arată datele Trezoreriei.

Citește și: Theodor Paleologu: „Rezultatele alegerilor din Italia nu trebuie să ne sperie. Giorgia Meloni este mult mai fermă împotriva lui Putin decât Matteo Salvini” | AUDIO

Foto: Shutterstock