Confidenţialitate

Istoricul Armand Goșu: Un stat care are un submarin sau instalații mari a putut să provoace avariile la Nord Stream 1 | AUDIO

Istoricul Armand Goșu este de părere că avaria apărută la gazoductul Nord Stream 1 în Marea Baltică ar fi putut fi provocată cu ajutorul unui submarin, ceea ce ridică indicii că un stat ar fi în spatele avariilor. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri, la cererea Moscovei, în urma scurgerilor apărute la gazoductele Nord Stream în Marea Baltică.

Suedia şi Danemarca au fost însărcinate să prezinte membrilor Consiliului de Securitate informaţii despre această situație.

Nu este exclus ca o putere străină să fie implicată, spun autoritățile suedeze. Între timp, o mare parte a gazului s-a scurs în Marea Baltică, anunță Danemarca.

Invitat miercuri seară în emisiunea Piața Victoriei, de la Europa FM,  istoricul Armand Goșu este de părere că avaria ar fi putut fi provocată cu ajutorul unui submarin, ceea ce ridică indicii că un stat ar fi în spatele avariilor:

„Conducta se află la 80-100 de metri adâncime, nu se pune problema ca niște scafandri să fi coborât cu o rucsace cu 100 de kg de trotil, să fi montat, de ce? Cineva care are submarin sau are instalații mari, asta nu poate decât un stat să facă. Ori, ce state era interesat să…? Păi niciun stat european nu era interesat. Păi dacă Germania pierduse speranța că Putin va mai exporta gaz prin Nord Stream 1, nu era Germania nebună să arunce în aer conducta de gaz.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În emisiunea realizată de Ioana Ene Dogioiu, Armand Goșu a analizat și situația așa-numitelor referendumuri, criticate la nivel internațional, din regiunile separatiste Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk.

Istoricul numește demersul de alipire la Rusia a teritoriilor din Donbas „o parodie”:

„Ce vedem acum e ceva ce poate fi oricum numit numai referendumul nu. Rezultatele sunt oricum aberante dar nu contează și cred că exagerăm noi când luăm în serios aceste parodii de referendumuri și comentăm. Răspunzând pe scurt întrebării dumneavoastră, nu se va întâmpla nimic, se va întâmpla ce s-a întâmplat și atunci în Crimeea, atuoritățile, populația-pro-ruse o să se sperie și o să fugă sprre Rusia, nimic altceva.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Rușii au ajuns să plătească până la 28.000 euro pentru un loc într-un avion privat, de teamă că vor fi înrolați și trimiși în Ucraina

Foto: Twitter