Confidenţialitate

Rușii au ajuns să plătească până la 28.000 euro pentru un loc într-un avion privat, de teamă că vor fi înrolați și trimiși în Ucraina

Aproape 30.000 de euro, atât a ajuns să-i coste pe rușii care vor să fugă de mobilizarea parțială un loc într-un avion privat. Numărul cetățenilor ruși care intră în țările europene a crescut cu 30% în ultima săptămână. 

Cei vizați de mobilizarea parțială anunțață de Vladimir Putin în contextul invaziei pe care Rusia a declanșat-o în Ucraina recurg la gesturi disperate pentru a părăsi Federația. Se îndreaptă către Armenia, Turcia și Azerbaidjan, mai ales pe fondul temerilor că Rusia ar putea închide granițele pentru bărbații apți de luptă.

Unii dintre ei ajung să cheltuie sume considerabile. Aproximativ 28.000 de euro constă un singur loc într-un avion privat, care să-i ducă cât mai departe de front.

Pentru sume care se situează între 90.000 și 160.000 euro unii ruși încearcă să închirieze avioane private cu opt locuri, relatează publicația The Guardian.

„Este o nebunie în acest moment. Primim 5.000 de cereri pe zi, față de 50 înainte”, spune directorul unei companii de avioane private.

Mai precizează că disponibilitatea este oricum redusă, pe fondul sancțiunilor impuse împotriva Rusiei.

Unele avioane sunt închiriate inclusiv de societăși comerciale care vor să-și scoată angajații din țară.

Situația este asemănătoare și la granițele terestre, unde s-au format ambuteiaje kilometrice.

De altfel, numărul cetățenilor ruși care au intrat săptămâna trecută pe teritoriul Uniunii Europene a crescut cu 30%, ceea ce înseamnă aproximativ 66.000 de oameni, conform Agenției europene de frontieră Frontex.

Citește și: Autoritățile separatiste din estul Ucrainei revendică victoria în așa-zisele referendumuri. Majoritatea votanților, în favoarea alipirii la Rusia

Foto: Shutterstock