Confidenţialitate

Ioniță, Expert Forum: Lumea trebuie să se pregătească psihologic pentru o cursă mai lungă | AUDIO

Ultimele decizii ale autorităților adoptate în contextul actualei crize epidemice au fost dezbătute – la Europa FM – într-o Ediție specială, moderată de Cătălin Striblea.

După o ședință organizată la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai redeschide, practic, în acest an școlar. Predarea materiei și evaluarea elevilor se va face online.

Șeful statului a comunicat, totodată, noi intervale orare dedicate persoanelor peste 65 de ani. ”Pot ieşi din casă în două intervale, dimineaţă şi seara: între 7 – 11 și între 19 – 22 când vor putea să iasă din casă – pentru cumpărături sau mișcare în jurul casei”, a transmis Klaus Iohannis.

Președinte al organizației neguvernamentale Expert Forum, Sorin Ioniță consideră că riscul redeschiderii școlilor era foarte mare. În opinia sa, actuala criză nu va fi depășită odată cu eliminarea restricțiilor de deplasare, la data de 15 mai, când va fi ridicată starea de urgență în România.

“Va fi mult văzând și făcând. Nici cu criza nu încheiem. Dacă, prin iulie, se vor ridica toate restricțiile, nu înseamnă că nu se pot reimpune din toamnă, dacă va fi cazul. Lumea trebuie să se pregătească psihologic de o cursă ceva mai lungă, nu chiar maraton, dar nici sprint de 100 de metri. E posibil să fie reveniri în materie de restricții”.

Sorin Ioniță consideră logică reschimbarea programului pentru ieșirile vârstnicilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că România va trimite peste Prut o echipă de medici şi personal medical, dar şi materiale de protecţie.

“În Republica Moldova situaţia este complicată şi România, care se consideră un partener extrem de important – credem noi că cel mai important al Republicii Moldova -, va pregăti şi va implementa în câteva zile două măsuri importante: prima – o echipă de medici şi personal medical se va deplasa în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical şi medicii de acolo să facă faţă mai bine acestei epidemii; o a doua acţiune va consta în trimiterea de măşti şi materiale sanitare, materiale de protecţie, ba chiar medicamente din rezerva noastră în Republica Moldova pentru a ajuta cetăţenii de acolo să treacă mai uşor peste această epidemie”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Cetățenii Republicii Moldova așteaptă să se audă vorbind mai mult despre ei de la București, spune Sorin Ioniță.

Potrivit acestuia, la nivel diplomatic, relațiile sunt reci, iar “ajutorul acordat Republicii Moldova va fi strict monitorizat. Pentru cetățeni trebuie să oferim ajutor peste capul guvernului [de la Chișinău – n. red] în multe feluri”.

Sorin Ioniță opinează că, în actuala criză sanitară, situația este mai dificilă în Republica Moldova pentru că resursele sunt mai puține. “Noi le-am luat toți doctorii, toate asistentele [care] sunt în România. Cum migrează ai noștri spre Vest, așa medicii moldoveni, în special, cei tineri, s-au mutat în România, dacă nu cumva s-au putut duce în Germania… suntem legați printr-un milion de fire, avem și această datorie morală… trebuie să îi ajutăm”, a concluzionat expertul în politici publice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.