Confidenţialitate

Președintele Iohannis: S-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor | LIVE TEXT

Șeful statului a avut, luni, o nouă şedinţă pe tema măsurilor de gestionare a epidemiei de nou coronavirus, cu reprezentanții Guvernului, în cadrul căreia s-a discutat inclusiv despre situația anului școlar.

Klaus Iohannis anunță a anunțat că, pentru majoritatea elevilor, grădinițele, școlile și universitățile nu se mai redeschid până în toamnă.

Mediile școlare se vor încheia cu notele pe care le au acum elevii.

Elevii din anii terminali vor putea reveni la școală, între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. Vor fi cel mult 10 elevi într-o clasă și pot sta la școală cel mult trei ore, a subliniat președintele.

Totodată, au fost relaxate regulile pentru persoanele de peste 65 de ani, care vor putea ieși din casă cu declarație pe proprie răspundere și dimineața, și seara, între orele 7.00 – 11.00 și 19.00 – 22.00.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis: 

“Tocmai am finalizat o întâlnire cu premierul Orban și mai mulți miniștri, în care am evaluat câteva teme foarte importante și doresc să prezint concluziile și deciziile care au fost luate.

Prima temă – școlile. O mică introducere în temă: Activitatea fizică la școli, universități este suspendată pe durata stării de urgență. Am evaluat cum putem continua având în vedere că pe 12 iunie anul școlar se termină. Trebuie să fim conștienți că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă.

Nu este așa! Nu putem vorbi despre o relaxare sau încetinire a epidemiei. Trebuie să ținem cont de câteva cont de lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari: să ducă boala la școala și să o ducă de la școală acasă.

Am vrut să știm ce fac alte țări. Unele din UE nu mai doresc să redeschidă școlile. În alte câteva țări, situația se evaluează. În Franța s-au deschis experimental școlile și după puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și profesorii au ajuns la ATI.

Astfel, s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile nu se mai redeschid. Elevii și studenții nu se mai întorc fizic la cursuri. Anul școlar se termină pe 12 iunie. Până atunci vor continua cursurile online. Mediile se vor încheia cu notele pe care le au acum, iar cu excepții se pot face evaluări suplimentare.

Grădinițele, școlile, universitățile nu se redeschid. Se vor redeschide în septembrie.

Sunt și niște excepții – elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor putea reveni la școală între 2-12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. Vor fi cel mult 10 elevi într-o clasă

A doua temă este legată de persoanele peste 65 de ani, care acum pot ieși doar între anumite ore. Pot ieşi din casă în două intervale, dimineaţă şi seara: între 7 – 11 și între 19 – 22 când vor putea să iasă din casă – pentru cumpărături sau mișcare în jurul casei.

Despre situația din Republica Moldova, acolo situaţia este complicată. România, care se consideră un partener important, trimite o echipă de medici acolo pentru a ajuta spitalele să facă faţă pandemiei.

Totodată, trimitem măști, materiale sanitare de protecţie, medicamente din rezerva noastră în Republica Moldova pentru a ajuta cetăţenii acestei ţări să treacă mai uşor peste criză”.

Declarațiile vor fi analizate în direct la Europa FM, într-o Ediție specială, moderată de Cătălin Striblea.

De la începutul stării de urgenţă, Klaus Iohannis a prezidat mai multe şedinţe cu membrii cabinetului Orban pe tema epidemiei.

Reamintim, săptămâna trecută, Klaus Iohannis a declarat că, după data de 15 mai, când expiră actuala stare de urgență, toată populația va fi obligată să poarte mască de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Totodată, președintele a subliniat că după data de 15 mai nu va mai fi nevoie de declarația pe proprie răspundere pentru a ieși în spațiile publice.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, luni, alte 303 infectări cu noul coronavirus, până la un total de 11.339.

Bilanțul deceselor a urcat la 631. Printre ultimele victime se numără 3 vârstnici instituționalizați în județele Galaţi şi Botoşani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 227 de pacienți.

3.141 de persoane s-au vindecat după infectare.