Confidenţialitate

Iohannis: Nu se întrunesc condițiile pentru desemnarea unui candidat care să formeze Guvernul | VIDEO

La finalul consultărilor politice avute, luni, cu reprezentanții partidelor parlamentare, președintele Klaus Iohannis a anunțat că “nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou guvern”, dar și că va convoca Parlamentul pe 21 decembrie.

“Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun, între reprezentanții acestor formațiuni și mine. Pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou guvern.

Este nevoie de cel puțin încă o rundă de negocieri până când lucrurile se cristalizează. Sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament. Intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie, săptămâna viitoare”, a declarat Klaus Iohannis.

Cum au decurs consultările: 

Conștient că nu poate coagula în jurul său o alianță politică menită să dețină majoritatea parlamentară, PSD i-a propus președintelui Klaus Iohannis formarea unui guvern de uniune națională, cu Alexandru Rafila premier.

PNL i-a prezentat președintelui intenția de a forma un guvern de centru-dreapta cu USR PlusUDMR și minoritățile naționale.

Liderul USR, Dan Barna, a spus că nu consideră o soluție de echilibru solicitarea PNL de a avea premier și președinte al Camerei Deputaților. „Am prezentat propunerea USR pentru funcția de premier, Dacian Cioloș, în caz că PNL va opta pentru președinția Camerei Deputaților”, a adăugat Barna.

UDMR a declarat că pe lista de propuneri are mai multe nume, fără a menționa însă vreunul dintre acestea. Totuși, Kelemen Hunor spune că “cel care a câștigat cele mai multe mandate în cadrul coaliției trebuie să propună prim-ministrul”.

Propunerea AUR pentru funcţia de premier este Călin Georgescu, care nu este membru al Alianţei. Reprezentanții formațiunii au ajuns cu 10 minute mai târziu faţă de programul anunţat. Totodată, viitorul senator Diana Şoşoacă a purtat masca sub nas, neregulamentar, în cadrul consultărilor.