Confidenţialitate

Iohannis, Cîțu și Geoană, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă

Sediul Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC) va fi inaugurat, luni, la București.

Structura va facilita “un răspuns cuprinzător la nivel guvernamental şi al societăţii în fața ameninţărilor complexe care caracterizează mediul de securitate actual”.

Găzduită de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ceremonia este programată la ora 17.00, invitați fiind preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi vicepreşedintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič.

Centrul E-ARC va promova obiectivele României, NATO şi ale UE în domeniul rezilienţei.

“Prin crearea şi operaţionalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, România îşi aduce contribuţia la susţinerea eforturilor de la nivelul NATO şi UE privind consolidarea rezilienţei, iar ţara noastră are potenţialul de a deveni un pol de excelenţă şi un furnizor de expertiză în acest domeniu pentru NATO şi UE, statele membre ale acestor organizaţii, respectiv pentru partenerii acestora. Conceptul de rezilienţă este deosebit de important atât pentru NATO, cât şi pentru Uniunea Europeană, fiind o componentă importantă a domeniului securităţii, precum şi un factor important în protejarea democraţiei. Pentru România asigurarea rezilienţei strategice, atât la nivel statal, cât şi la nivel societal reprezintă o prioritate la nivel naţional şi în cadrul european şi aliat”, a declarat, recent, ministrul Bogdan Aurescu.

E-ARC va promova obiectivele României, NATO şi ale UE în domeniul rezilienţei şi va facilita un răspuns cuprinzător la nivel guvernamental (whole-of-government) şi al societăţii (whole-of-society) pentru ameninţările complexe care caracterizează mediul de securitate actual.

Potrivit MAE, structura va reprezenta o platformă pentru o abordare strategică integrată în ce priveşte rezilienţa şi va permite dezvoltarea de programe şi iniţiative în domeniu, axate pe trei piloni, anume combaterea şi reducerea riscurilor prin anticipare şi adaptare; dezvoltarea de instrumente analitice şi bune practici; cooperarea practică în cercetare, educaţie, pregătire profesională şi exerciţii comune.

Într-o primă fază, E-ARC va funcţiona ca instituţie publică naţională cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmând a fi deschis participării altor state din UE, NATO sau partenerilor acestor organizaţii care doresc să se alăture demersului, pentru coordonarea acţiunilor şi valorificarea bunelor practici în materie. În cadrul Centrului cu sediul la Bucureşti, urmează să îşi desfăşoare activitatea cercetători şi experţi români şi străini, cu expertiză în domeniu.

E-ARC va coopera, în mod activ, atât cu instituţii publice, cât şi cu mediul privat, cu cel universitar şi cu societatea civilă pentru a facilita dezvoltarea unei abordări privind rezilienţa la nivelul societăţii.

Potrivit MAE, diplomaţia română a depus forturi intense la toate nivelurile pentru a promova Centrul la nivel internaţional.

FOTO: NATO/Twitter