Confidenţialitate

Ioan Stanomir: Pentru PSD, principala provocare este identificarea unui candidat prezidențiabil / Nicolae Ciucă va fi președintele Senatului, o funcție prestigioasă, dar un exil aurit | VIDEO

Profesorul Ioan Stanomir a explicat în emisiunea România în Direct”, la Europa FM, că „Pentru PSD, principala provocare este identificarea unui candidat prezidențiabil”. Ioan Stanomir mai explică și faptul că PSD se află de acum în poziție dominantă și „este foarte posibil ca peședintele Iohannis să-și încheie mandatul prezidențial având un premier de la PSD”. Cât despre noua funcție a lui Nicolae Ciucă, profesorul Ioan Stanomir spune că „Nicolae Ciucă va fi președintele Senatului – este o funcție prestigioasă, dar este un exil aurit”. Care este partidul cu cel mai mare potențial de creștere în acest moment? Profesorul Ioan Stanomir spune că AUR, însă subliniază că „PSD-iștii au mai beneficiat de pe urma creșterii partidelor radicale de tipul PRM”.

„Prevăd o zonă cu PSD în poziția dominantă politic. PSD revine la poziția de prim-ministru după doamna Viorica Dăncilă. Dacă facem o numărătoare, fără a avea pretenția de a fi critici, cei mai mulți premieri numiți de președintele Iohannis provin de la PSD. PSD a avut o relație turbulentă, dar de lungă durată cu președintele Iohannis și este foarte posibil ca peședintele Iohannis să-și încheie mandatul prezidențial având un premier de la PSD”, a spus profesorul Ioan Stanomir la Europa FM.

Ioan Stanomir: „Ca fapt divers istoric, continuitatea la nivelul social-democrației românești cu rădăcini în comunism este considerabilă și formidabilă”

„Acum aș adăuga, ca o notă pur personală și să nu interpretați altfel, este simbolic faptul că în aceste zile de 13 – 14 iunie PSD revine la putere. Este, practic, urmașul direct al Frontului Salvării Naționale cel care i-a ciomăgit pe români în zilele mineriadelor.

Nu spun că PSD-ul este FSN-ul din 1990, a evoluat, inclusiv președintele Iliescu nu mai este în al doilea amandat, cel din primele mandate. Dar pur și simplu, ca fapt divers istoric, continuitatea la nivelul social-democrației românești cu rădăcini în comunism este considerabilă și formidabilă”, a spus Ioan Stanomir.

Ioan Stanomir: „Pentru PSD, principala provocare este identificarea unui candidat prezidențiabil”

Cătălin Striblea: Va urma un premier Ciolacu, care deveni din ce în ce mai puternic – asta înțeleg din analiza dumneavoastră, poate chiar la fel de puternic precum președintele Iohannis. Și asta înseamnă că de aici începe declinul președintelui ca forță politică?

Ioan Stanomir: „Nu este o situație de coabitare pentru că avem un Guvern PNL-PSD sau PSD-PNL, cum doriți, dar este o situație în care Marcel Ciolacu va fi în principal preocupat să-și întărească poziția n partid și să-și pregătească poziția pentru viitorul rundelor electorale care urmează.

Pentru PSD, principala provocare este identificarea unui candidat prezidențiabil și aici există două posibilități: fie un candidat susținut numai de PSD, fie un candidat susținut de o coaliție PSD-PNL. Există, cum foarte bine știți, vehiculate și astfel de scenarii – ca să folosesc limba de lemn a jurnalismului românesc. Deci dacă va fi un candidat agreat de PSD și PNL, PSD va reveni după Ion Iliescu cu un președinte.

În orice caz, este o situație interesantă pentru PSD, pe care trebuie s-o negocieze cu foarte mare atenție. Pe de-o parte este o șansă, pe de altă parte poate fi un handicap. Depinde foarte mult totul de circumstanțele economice și sociale ale lunilor care urmează”.

Ioan Stanomir: „Nicolae Ciucă va fi președintele Senatului – este o funcție prestigioasă, dar este un exil aurit”

Cătălin Striblea: Spuneți așa: „Moștenirea lui Klaus Iohannis este și impasul în care România se află prinsă acum”.

Ioan Stanomir: „Da, cu siguranță, președintele Klaus Iohannis, ca orice președinte, poate cu excepția lui Emil Constantinescu, a avut o relație profundă și adâncă cu partidul din care a provenit. Iar paradoxul face ca PNL să fie în acest moment aparent într-o situație foarte bună la guvernare, dar în realitate într-o situație foarte delicată fiindcă toată soarta sa politică este legată de președinte.

Nicolae Ciucă va fi președintele Senatului – este o funcție prestigioasă, dar este un exil aurit. Ești departe de afacerile Executivului și nu îți servește partidul și nu îți servește propriul lider. Să nu uităm că și Florin Cîțu a fost exilat în postură de președinte al Senatului și apoi a dispărut și de acolo.

Eu nu fac predicții și neavând talia intelectuală a celor care comentează politică românească pe Facebook și în alte medii nu mă hazardez să dau eu lecții românilor. Cer este că în acest moment, domnule Striblea și stimați ascultători, cu tristețe trebuie să o spunem sau cu realism: majoritatea PNL, PSD și poate UDMR este singura pe care acest Parlament o poate da.

Relațiile dintre PNL și USR sunt foarte proaste. AUR în acest moment nu cred că ar dori el să intre la guvernare și nu l-ar invita, probabil, celelalte partide. Această combinație PNL-PSD a fost într-un fel preferata președintelui Iohannis și din perspectiva propriului său confort personal, din perspectiva stabilității și – ceea ce nu s-a realizat – din perspectiva reformelor. Fiindcă trebuie să admitem un lucru: un Guvern cu asemenea majoritate parlamentară a reușit surprinzător de puține lucruri”.

Ioan Stanomir: „Partidul care are cel mai mare potențial de creștere în acest moment este AUR”

Cătălin Striblea: Asta este adevărat. Tot ei vor fi și după alegeri? Adică PSD-PNL?

Ioan Stanomir: „Dacă este să privim puțin cu toată luciditatea de care suntem capabili, partidul care are cel mai mare potențial de creștere în acest moment este AUR. AUR este un partid care nu cred că va intra la guvernare, dar are potențialul de a împinge PNL și PSD, probabil după alegerile parlamentare.

USR, cu tot respectul pentru USR, nu dă semne că ar fi capabil să crească foarte mult. Alianța pe care o construiește alături de PMP nu cred că este de natură să schimbe echilibrul politic din România și dacă privim puțin la scena noastră mediatică și publică, putem să facem următoarea predicție: dacă AUR va realiza un scor bun spre foarte bun la alegerile parlamentare, apărătorii de serviciu ai democrației din studiourile de televiziune, din presă vor face apel la o mare coaliție pentru a se salva democrația.

Repet, aici am ajuns din perspectiva cuiva care nu a avut niciodată simpatii socialiste sau social-democrate. Pe mine mă preocupă, totuși, soarta PNL ca exponent cel puțin teoretic al unei doctrine de centru-dreapta și pentru PNL anii care se anunță sunt ani dificili pentru că dacă va ajunge în umbra PSD își va pierde identitatea și, mai grav, își va pierde electoratul”.

Ioan Stanomir: „PSD-iștii au mai beneficiat de pe urma creșterii partidelor radicale de tipul PRM”

Ioan Stanomir: „Întrebarea este unde va merge acest elctorat? Răspunsul: Este unul destul de greu de dat – poate o parte să migreze spre USR-PMP, dar poate la fel de bine să migreze către AUR. Vedeți dumneavoastră… PSD face un calcul electoral riscant, dar pragmatic.

El știe că principala creștere a AUR nu se va realiza din propriul lui bazin electoral și va afecta, probabil, bazinul electoral al PNL. Este calculul PSD-iștilor și vreau să vă amintesc istoric că PSD-iștii au mai beneficiat de pe urma creșterii partidelor radicale de tipul PRM. Ion Iliescu a fost reales în 2000 pentru că Vadim Tudor a ajuns în turul II cu el”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Cristian Tudor Popescu: Principala preocupare a guvernării va fi cine câștigă mai mult capital politic prin faultarea partenerilor în vederea alegerilor din 2024 | VIDEO