Confidenţialitate

Investiții mari și creșterea producției la combinatul siderurgic din Galați

Investiții de un miliard de euro și dublarea producției de oțel, în următorii ani, promite noul proprietar al combinatului siderurgic de la Galați.

Anunțul a fost făcut astăzi, după ce grupul de firme britanic “Liberty” a încheiat analiza economică a noii sale capacități de producție din România.

După 100 de zile în care au verificat amănunțit întreaga activitate a combinatului, reprezentanții “Liberty” și-au anunțat planurile pe termen mediu și lung pentru combinatul siderurgic de la Galați.

Dacă la preluarea noii capacități de producție, patronii vorbeau de investiții de circa 300 de milioane euro, acum valoarea anunțată a viitoarelor investiții de la Galați a crescut la un miliard de euro.

Printre cele mai importante investiții se numără modernizarea liniilor de turnare, laminare și zincare pentru tablă, cel mai vândut produs al platformei siderurgice din Galați.

Totodată, se dorește eliminarea totală a emisiilor de carbon până în 2030, ceea ce presupune, printre altele, și instalarea unui nou cuptor cu arc electric.

De asemenea, pentru creșterea competitivității produselor siderurgice, este în plan construcția unei fabrici noi de var.

Toate aceste investiții trebuie să ducă în următorii 10 ani la dublarea producției de la două la patru milioane de tone pe an.

Să mai spunem că, anul trecut, grupul de firme britanic “Liberty”, controlat de afaceristul indian Sanjeev Gupta, a cumpărat de la “Arcelor Mittal” combinatul siderurgic de la Galați.

Platforma siderurgică se afla sub controlul “ArcelorMittal” din 2001, când statul român i-a vândut pachetul majoritar de acțiuni al celui mai mare combinat siderurgic din România.