Confidenţialitate

Întrecere electorală la Parlament: „Primă de căsătorie” de 15.000 de lei și „primă pentru contribuţia adusă naţiunii” pentru părinții care au cel puțin trei copii

„Prima de căsătorie” și „prima pentru recunoaşterea contribuţiei aduse naţiunii” sunt două bonusuri propuse de deputatul UNPR, Iacob Puşcaş, care a depus proiectul la Senat. Documentul a fost înregistrat marți la camera superioară a Legislativului.

Iacob Puşcaş susține că, dacă într-adevăr colegii l-ar asculta și i-ar vota proiectul, va fi încurajată creșterea demografică.

Mai întâi, proiectul propune ca tinerii care au până în 35 de ani și se căsătoresc să obțină o primă de 15.000 de la stat. După căsătorie, tinerii vor fi scutiţi de la impozitul pe salariu. Însă, în caz că divorțează în primii cinci ani scurși de la căsătorie, partenerii trebuie să restituie prima, fiecare câte 50%.

Apoi, familiile care au trei copii vor obține o „primă pentru recunoaşterea contribuţiei aduse naţiunii”, de asemenea, în valoare de 15.000 de lei. Banii se acordă imediat după nașterea celui de-al treilea copil. Sunt consideraţi ca făcând parte din familie şi copiii adoptaţi. Părinții care au peste 3 copii ar urma să fie și ei scutiţi de impozitul pe salarii.

În plus, familia numeroasă va beneficia de alocaţie suplimentară lunară, pe familie, ce va reprezenta 50% din salariul minim brut pe economie.

Propunerea legislativă mai prevede că TVA pentru produsele de igienă şi îngrijire destinate copiilor în vârstă de până la 6 ani – inclusiv – să fie de 5%.

Iniţiatorul propune ca Ministerul Muncii să asigure fondurile necesare pentru acordarea acestor drepturi.