Intră în vigoare supraacciza la carburanți

De vineri, 15 septembrie, intră în vigoare prima majorare de acciză, de 16 bani pe litru.

Transportatorii spun că prețurile la pompă vor sări de 5 lei, în timp ce guvernanții sunt convinși că reintroducerea acestei taxe nu se va vedea în prețul carburanților.

Majorarea accizei se face în două etape.

La pompă, carburanții s-au scumpit deja. Mai multe companii distribuitoare de carburanți au efectuat mai multe majorări de prețuri, înainte de acest moment.

Transportatorii susțin că majorările au început odată cu anunțarea acestei măsuri de către Executiv.

Potrivit unui studiu al Federatiei Operatorilor Romani de Transport, din 4 august prețurile la benzină și motorină au crescut  constant cu 14-15 bani.

Unii specialiști au pus însă aceste majorări pe seama evoluției cotațiilor internaționale ale petrolului, influențate de uraganele care au lovit SUA în ultima perioadă.

Următoarea majorare a accizei va avea loc pe 1 octombrie și va fi tot de 16 bani pe litru.

Potrivit calculelor inițiale ale specialiștilor creşterea accizelor va însemna un plus de cel puțin 38 de bani pentru fiecare litru de benzină şi motorină.

Recent, oficialii guvernamentali le-au transmis transportatorilor, care au ameninţat cu mişcări de protest şi au spus chiar că vor alimenta camioanele în străinătate, că preţurile la pompă nu vor creşte ca urmare a majorării accizei.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS