Confidenţialitate

Insuficienţa renală şi ce anume o determină (Audio)

Insuficienţa renală este reprezentată de reducerea capacităţii rinichilor de a asigura filtrarea şi eliminarea produselor de rebut ale sîngelui, de a controla echilibrul corpului în apă şi săruri dar şi de a regulariza presiunea sanguină. Atunci când rinichii nu îşi mai indeplinesc funcţia.

Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal – Cluj Napoca, explică la Europa FM că la început această afecţiune era întâlnită mai des la copii, însă în timp lucrurile s-au schimbat.

Rinichii filtrează produşii de metabolism, deşeurile adică şi menţin nivelul normal de apă, sare şi minerale din sange. Dacă toate aceste procese nu mai au loc, viaţa ne este în pericol.

Cristina Teacă a stat de vorbă cu medicul Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal – Cluj Napoca, care explică modul în care se ajunge la insuficienţă renală.

Tratamentul insuficienţei renale variază în funcţie de stadiul afecţiunii şi constă în măsuri igienodietetice şi medicamentoase recomandate de către medicul specialist. În stadiul de decompensare avansată, la bolnavii care nu mai răspund la tratament şi creatinina sanguină depăşeşte 12 mg la sută, se recomandă dializa cronică sau transplantul renal.

Faza cea mai avansată a insuficienţei renale cronice este uremia, cînd rinichiul îşi pierde şi ultimele rezerve anatomice şi funcţionale.