Confidenţialitate

INFOMANIA • 6 septembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vizat de a treia moțiune inițiată în Parlament împotriva sa, ministrul Energiei spune că, în momentul de faţă, România are înmagazinate gaze naturale la peste 75 la sută din capacitatea depozitelor. Virgil Popescu insistă că guvernul va ţine situația sub control la iarnă.

Opoziţia îi reproșează ministrului lipsa măsurilor în contextul crizei energetice europene.

Depusă săptămâna trecută, moțiunea depusă de USR împotriva liberalului va fi dezbătută marți. Votul va fi dat miercuri.

Guvernul PNL-PSD-UDMR este criticat și pentru lipsa investiţiilor în noi capacităţi de producţie a energiei.

În coaliție, Virgil Popescu a fost criticat de partenerii social-democrați, dar este greu de crezut că aceștia vor susține moțiunea.

Țările europene caută soluții coordonate pentru “șantajul energetic” al Rusiei, care a întrerupt pe termen nedefinit livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 sub pretextul unor defecțiuni tehnice. O reuniune extraordinară pe această temă este programată vineri.

Deocamdată, Franța și Germania s-au angajat la sprijin reciproc pe timp de iarnă. La nevoie, Parisul va oferi gaze naturale, iar Berlinul – electricitate.

Multe dintre reactoarele franceze sunt în revizie la acest moment.

Cotațiile au crescut, luni, cu 30% pe bursele europene, până la 270 de euro pentru un Megawatt/oră. Investitorii se tem că prețurile energiei vor continua să crească în prag de sezon rece.

În schimb, Rusia dă vina pe Occident. Kremlinul susţine că sancţiunile economice impuse împiedică lucrările de mentenanţă a gazoductului Nord Stream 1.

Luna trecută, 11% din totalul importurilor de gaz ale Uniunea Europeană au provenit din Rusia, blocul comunitar apelând la alternativa gazelor lichefiate.

Ucraina s-a oferit să furnizeze gaze țărilor europene din rezervele proprii.

Între timp, Comisia Europeană a aprobat un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de jumătate de miliard de euro, bani care vor sprijini refacerea locuinţelor distruse de bombardamente, educaţia persoanelor strămutate şi agricultorii.

Autorităţile de la Kiev au solicitat livrarea urgentă de echipamente de iarnă pentru soldaţi pentru a rezista în lunile reci care se apropie. Publicaţia germană „Spiegel” scrie că mai multe țări NATO au răspuns afirmativ şi s-au angajat deja să furnizeze uniforme de iarnă pentru trupele ucrainene.

“Vom continua să luptăm până la victorie (…) nu vedem nici un semn al dorinţei Rusiei de a opri războiul”, a spus premierul ucrainean Denis Şmîhal, aflat la Bruxelles, unde a mulțumit pentru sprijinul primit de la aliații europeni.

Contraofensiva ucraineană avansează “încet, dar sigur” în sud, după cum a confirmat Institutul american pentru studiul războiului. În regiunea Herson, ținte au devenit punctele de aprovizionare și sistemul de comandă ale rușilor.

Kievul a îndemnat populația din Crimeea ocupată să se adăpostească de eventuale bombardamente și să își facă provizii.
Ultimul reactor aflat în funcţiune la centrala nucleară Zaporojie a fost deconectat, ieri, de la reţeaua electrică ucraineană.

Kievul susține că forţele ruse au continuat să lovească intens zona din jurul sitului atomic, iar mai multe linii de transport au fost avariate.

La început de an școlar, politicienii s-au întrecut, luni, în promisiuni de modernizare a învățământului, dar și în îndemnuri pentru elevi.

Dascăl de profesie, președintele Klaus Iohannis consideră că notele contează mai puțin, mult mai importantă fiind dezvoltarea tinerei generații “în acord” cu interesele acesteia.

Aflat la Craiova, premierul Nicolae Ciucă le-a cerut elevilor în uniformă militară să gândească liber.

Ministrul Sorin Cîmpeanu le-a cerut copiilor să renunțe la “goana după note”. Potrivit lui, școala poate garanta un viitor mai bun, iar performanța trebuie încurajată.

Același ministru a admis că sistemul educațional numără peste 4.000 de profesori necalificaţi, dintre care aproape 1.000 nu au nici măcar studii superioare.

La Londra, se face predarea de ștafetă la cârma guvernului.

Până acum, șefă a diplomației britanice, Liz Truss a fost aleasă în fruntea Partidului Conservator şi va prelua postul de premier de la demisionarul Boris Johnson.

Ambii au programate, marți, întrevederi cu regina Elisabeta a II-a, aflată la reşedinţa sa din Scoția.

Privită cu scepticism pe scena politică internațională, Liz Truss devine a treia femeie care conduce executivul britanic, după Margaret Thatcher și Theresa May.

Noul premier a promis reduceri de taxe și a adoptat un ton dur la adresa sindicatelor, în contextul înmulțirii grevelor. Regatul se confruntă cu cea mai dificilă situație economică de după al Doilea Război Mondial.

De la Bruxelles, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, i-a cerut Londrei să respecte acordurile încheiate în cadrul Brexit-ului.

Poliția canadiană a anunțat că unul dintre cei doi suspecți din ancheta înjunghierilor de duminică a fost găsit mort. Fratele individului rămâne de negăsit, autoritățile cerând populației să rămână vigilentă.

10 persoane au fost înjunghiate într-unul dintre cele mai grave acte de violență din istoria recentă a Canadei. Alte 18 persoane au fost rănite.

Atacurile au fost comise într-o regiune izolată, locuită în majoritate de indigeni.

Armata israeliană a recunoscut, pentru prima dată, că există ”o posibilitate mare” ca jurnalista Shireen Abu Akleh să fi fost ucisă de unul dintre soldaţii săi.

În luna mai, corespondenta televiziunii Al Jazeera relata din nordul Cisiordaniei ocupate, când a fost împușcată mortal.

Un raport al Organizației Națiunilor Unite a concluzionat ulterior că glonțul aparținea forţelor israeliene, fără a putea spune cu certitudine dacă a fost tras intenționat înspre jurnalistă.

Deşi a condus cu 3-1 pe terenul Universității Craiova, Farul Constanța nu a reușit să plece cu vreun punct din Bănie.

Echipa lui Mirel Rădoi a întors scorul și s-a impus cu 4-3. Oltenii au punctat prin Markovici (’26, ’66), Ivan (’44) şi Nistor (’71).

Aflați la primul eșec din acest sezon, elevii lui Gheorghe Hagi au ratat, astfel, şansa revenirii pe primul loc în clasament.

Lider al momentului este FC Rapid, cu 3 puncte avans.

Marți seară, încep meciurile din grupele Ligii Campionilor.

O brigadă condusă la centru de Istvan Kovacs arbitrează, în această seară, confruntarea dintre Dinamo Zagreb și Chelsea Londra. Fluierul de start va fi dat la 19 și 45 de minute. Asistenți sunt Vasile Marinescu și Ovidiu Artene.

Anul acesta, Istvan Kovacs a mai arbitrat finala Conference Legue dintre AS Roma și Fayenord, câștigată de italieni.

Peste 130 de ciclişti din 15 ţări participă la cea de-a 55-a ediţie a Turului României, competiţie care ia startul, marți, la Satu Mare. Traseul total se întinde pe mai mult de 850 de kilometri.

Rutierii vor trece prin Bistriţa, Târgu-Mureş, Făgăraş și Curtea de Argeş, încheindu-și periplul la București.

Anul acesta, plutonul va traversa zone pitorești precum Ţara Lăpuşului în Maramureş, Colinele Transilvaniei şi cel mai spectaculos drum din ţară – Transfăgărăşan.

Poloneza Iga Swiatek s-a calificat, luni, în sferturile de finală de la US Open, ultimul Grand Slam al anului.

În optimi, liderul WTA a trecut de nemțoaica Jule Niemeier (109 WTA), scor 2-6, 6-4, 6-0.

Spaniolul Rafael Nadal (3 ATP) a fost eliminat în optimile US Open de Frances Tiafoe (26 ATP).

Americanul s-a impus în fața ibericulului în patru seturi, 6-4, 4-6, 6-4, 6-3.

Partida a durat 3 ore și 34 de minute.

Campion anul acesta la Wimbledon, dar absent de la actuala ediție a US Open pentru că nu este vaccinat anti Covid, sârbul Novak Djokovic nu va juca în Cupa Davis.

“Nole” va lipsi de la Valencia “din motive personale”. Adversarele Serbiei sunt Spania, Coreea de Sud şi Canada.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în vestul și sud-vestul țării valorile termice se vor situa în jurul celor normale în prima decadă a lunii septembrie, însă în restul teritoriului vremea va fi încă răcoroasă, mai ales dimineața. Cerul va fi temporar noros și se vor semnala ploi slabe de scurtă durată, local în zonele de munte și pe arii mai restrânse în rest, cu o probabilitatea mai mare în zona deluroasă din sud, în centru și în nord-vest. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 26 de grade. Izolat, dimineața se va semnala ceață.

La București, vremea va fi relativ răcoroasă. Cerul va fi temporar noros, iar mai ales dimineața vor mai fi condiții pentru ploi slabe de scurtă durată. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 24…25 de grade.

În zonele de munte, cerul va fi temporar noros și local va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat. Valorile de temperatură vor fi apropiate față de cele din intervalul precedent.

Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și noaptea favorabile ploilor slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 25 de grade, iar cele minime vor fi de 15…16 grade. Temperatura apei mării va avea valori de 22…24 de grade.