Confidenţialitate

Cooperare franco-germană în fața “șantajului energetic” al Rusiei

Franța și Germania au convenit, luni, un mecanism de coordonare bilaterală pentru a face faţă crizei energetice, în fața a ceea ce numesc un “șantaj” al Rusiei.

Concret, în următoarele săptămâni, francezii vor majora capacităţile de export al gazelor spre Germania.

În paralel, nemții s-au angajat să producă mai multă electricitate şi să aprovizioneze Franţa în cazul vârfurilor de consum, care ar putea fi problematice în contextul opririi actuale a centralelor nucleare (31 din cele 56 din parcul nuclear francez), care în mod normal generează 70% din energia Franţei, oprire care o obligă acum să importe din ţările vecine.

Pe plan intern, președintele Emmanuel Macron a reiterat mesajul ca toţi francezii să facă eforturi pentru a economisi 10% din energie, astfel încât să fie evitat riscul unor întreruperi sau raţionalizarea furnizării în timpul iernii şi a cerut, în primul rând, cât mai este cald temperatura la aparatele de climatizare să fie crescută şi când va veni iarna temperatura pentru încălzire să nu treacă de 19 grade.

Liderul de la Paris a subliniat că în următoarele săptămâni se va evalua dacă populaţia aplică voluntar aceste măsuri de economisire, deoarece, în caz contrar, există posibilitatea de a se impune obligaţii.

FOTO: Shutterstock