Confidenţialitate

INFOMANIA • 5 martie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

  • Direcția de Sănătate Publică Gorj face verificări în cazul bărbatului de 47 de ani care a făcut infarct a doua zi după ce a fost vaccinat anti-Covid. În timpul triajului epidemiologic, acesta nu a indicat probleme cronice de sănătate, iar imediat după administrarea vaccinului acesta s-a simțit bine. Potrivit medicilor de la Spitalul de Urgență Târgu Jiu, investigaţiile medicale au evidenţiat un infarct miocardic acut. Oprirea bruscă a fluxului arterial la nivelul mușchiului inimii nu se regăsește între reacțiile din prospectul serului AstraZeneca. Tot săptămâna aceasta, un bărbat de 45 de ani din Argeș a murit la o zi după vaccinare, dar nu se știe încă dacă există vreo legătură între deces și imunizare.
  • Numărul vaccinărilor anti-Covid zilnice a ajuns, joi, la peste 43.000 la nivel național. S-au înregistrat puțin peste 100 reacţii adverse imediate. Tot joi, s-au făcut primele 4.000 de rapeluri cu doze Moderna. O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca era așteptată în țară în noaptea de joi spre vineri. Serul a primit undă verde, joi, pentru a fi administrat persoanelor cu vârste peste 65 de ani în Germania.
  • Agenția Europeană a Medicamentului analizează vaccinul rusesc Sputnik V. Totuși, Comisia Europeană nu a discutat cu oficiali de la Moscova despre eventuale achiziții și nici nu pare să fie interesată. La momentul actual, Ungaria este singura țară din blocul comunitar care folosește vaccin rusesc. Guvernul de la Budapesta a invocat numărul insuficient de doze occidentale disponibile. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenția că numărul îmbolnăvirilor de Covid creşte din nou în Europa, mai ales în centrul şi estul continentului, după şase săptămâni de scădere.
  • În România, joi au fost raportate peste 4.200 de noi infecții și aproape 100 de decese asociate Covid. Ministerul Sănătăţii a publicat, în premieră, date defalcate pe judeţe despre situația epidemiologică. În primele 3 zile din martie, în judeţul Vrancea s-a făcut cel mai mic număr de teste, doar 20 în total. La polul opus se află judeţul Timiş, în care s-au făcut, în cele trei zile, peste 4.900 de teste. În Bucureşti au fost prelevate peste 7.800 de probe.
  • Se fac verificări la Jandarmeria Braşov după ce, în spaţiul public, au apărut imagini cu angajați ai instituției la o reuniune în aer liber, fără a purta măști și fără a respecta măsurile de distanţare. Cei peste 30 de participanți la chermeză au fost amendaţi cu câte 500 de lei. Oficialii Jandarmeriei au transmis, joi, că aceştia s-au adunat în curtea pentru a-i “mulţumi” şefului lor, cu prilejul pensionării.
  • Ministrul Internelor a confirmat că pe corpul uneia dintre cele două victime de la Onești s-au găsit urme ale gloanțelor de cauciuc folosite de polițiști. Lucian Bode spune că aspectul trebuie clarificat. Șefii Poliției Bacău și ai celei din Onești au fost destituiți în urma intervenției dezastruoase, care nu a salvat cei doi electricieni ținuți captivi și uciși după câteva ore de un individ în apartamentul din care acesta fusese evacuat. Soția agresorului a fost arestată pentru complicitate. Bărbatul rămâne spitalizat, împușcat fiind de agenți.
  • Șeful statului i-a cerut ministrului Justiţiei să explice public, de urgenţă, cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul reprimării violente a protestului antiguvernamental din 10 august 2018 să fie clasat. Decizia Tribunalului București a stârnit proteste ale societății civile și critici din partea unor politicieni, dar şi printre reprezentanţii societăţii civile. Într-o postare pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis a scris că a cerut soluţiile pentru ca adevărul în legătură cu cele întâmplate în urmă cu 3 ani să fie aflat, iar cei responsabili să fi trași la răspundere. Ancheta “10 august” îi viza pe foștii șefi ai Jandarmeriei Române, care au coordonat operațiunea din Piața Victoriei, în urma căreia 700 de persoane au fost rănite. Tribunalul Bucureşti s-a apărat, invocând că hotărârile judecătoreşti se iau în baza probelor depuse de procurori. La rândul său, Consiliului Superior al Magistraturii a condamnat derapajele de limbaj din spaţiul public.
  • Un grup de pensionari din județul Vaslui a dat în judecată Ministerul de Finanțe și cere recalcularea pensiilor.
  • Într-o scrisoare trimisă la Bruxelles, liderul opoziției social-democrate acuză guvernul de coaliție că a politizat acordarea fondurilor pentru administraţiile publice locale. În plus, susține Marcel Ciolacu în depeșa expediată Ursulei von der Leyen, Parlamentul de la București a adoptat bugetul de stat fără să accepte vreun amendament. Șeful PSD le cere oficialilor europeni să ia poziţii publice pentru ca românii să se simtă “protejaţi” de Uniunea Europeană.
  • Într-o ediție specială Deșteptarea României, ministrul Educației a declarat că se impune organizarea de concursuri pentru directorii unităților de învățământ. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, aceștia trebuie selectați pe criterii relevante și obiective întrucât, mai apoi, directorul unei școli va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice. Ministrul a mai precizat că va lua în calcul și varianta titularizării pe o perioadă determinată a cadrelor didactice, astfel încât acestea să continue procesul de perfecționare.
  • Între timp, Consiliul Elevilor cere Ministerului Educaţiei să publice materia pentru simulări. Testele de antrenament pentru ca elevii din anii terminaliar urma să înceapă la sfârșitul lunii. Materia aferentă acestor simulări trebuia dezvăluită de 2 săptămâni.
  • Ministerul Transporturilor a anunţat noul Consiliu de Administraţie provizoriu de la Metrorex, din care fac parte un avocat, un economist şi şefi de la OMV Petrom, Romaero şi Chimcomplex. Cătălin Drulă a cerut Curții de Conturi să facă verificări la Metrorex și a atras atenția că nivelul actual al  salariilor din companie poate fi menţinut doar prin restructurări. Ministrul nu exclude nici scumpirea călătoriilor cu metroul.
  • Primele 6 porţi biometrice au devenit operaţionale la Aeroportul Otopeni. Verificarea documentelor în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră durează doar câteva secunde.
  • Condamnată în primă instanță la 8 ani de închisoare cu executare pentru corupție, Elena Udrea este așteptată, vineri, la Curtea de Apel București. Procurorii au cerut control judiciar pentru fostul ministru al Dezvoltării și Turismului, de teamă să nu fugă din țară, așa cum a mai făcut în trecut. În același proces al finanțărilor ilegale pentru campania prezidențială a lui Traian Băsescu din 2009, fiica cea mare a acestuia, Ioana, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare.
  • Un fost casier al Academiei Române este cercetat pentru delapidare. De-a lungul a 15 ani, suspectul şi-ar fi însuşit suma de 3 milioane de lei, plătind fictiv indemnizaţii de merit către membri ai Academiei care au murit.
  •  Profesorul universitar Daniel Şandru a fost numit manager interimar al Operei din Iaşi, în locul lui Beatrice Rancea, care este cercetată pentru corupție. Daniel Şandru este membru al Partidului Naţional Liberal, devenind consilier judeţean pe listele acestei formațiuni.
  • Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Parlamentului, joi, să audieze 26 de candidaţi pentru poziţii de ambasador. Printre aceștia se numără George Maior, retras din Statele Unite, dar care este propus să reprezinte România în Iordania, Andrei Muraru, noua propunere pentru Ambasada de la Washington, și Emil Hurezeanu – chemat din Germania pentru a fi trimis în Austria.
  • Primele 6 porţi biometrice au devenit operaţionale la Aeroportul Otopeni. Tranzitul prin frontieră se poate efectua mai simplu pentru persoanele care deţin astfel de documente, carte de identitate sau paşaport biometrice. Verificarea în sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră durează câteva secunde, spre deosebire de controlul clasic, care poate dura şi câteva minute.
  • Papa Francisc ajunge în Irak, vineri, ca “pelerin al păcii”. Suveranul Pontif a transmis că, în timpul vizitei apostolice, se va ruga pentru reconciliere în țara măcinată de război. În Irak, țară majoritar musulmană, Papa Francisc s-ar putea întâlni cu clericul musulman şiit Ayatollahul Ali al-Sistani.
  • Sute de persoane au participat, joi, la înmormântarea tinerei împușcate de armată în Myanmar, devenită simbol al mișcării care contestă recenta lovitură de stat. În semn de sfidare, cei prezenți au scandat sloganuri împotriva liderilor militari care au aruncat ţara asiatică în haos. Reprimarea protestelor s-a soldat cu zeci de victime. Uniunea Europeană a suspendat sprijinul finaniar pentru proiecte de dezvoltare în Myanmar.
  • Organizaţii paramilitare unioniste nord-irlandeze l-au informat pe premierul britanic că îşi retrag ”temporar” susţinerea faţă de Acordul de Pace din 1998, nemulțumite că Brexitul provoacă perturbări comerciale. Săptămâna aceasta, Guvernul de la Londra a prelungit în mod uniateral, până la 1 octombrie, ceea ce numește o ”perioadă de graţie” a controalelor vamale ale unor produse agroalimentare schimbate între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit. Semnat în aprilie 1998, Acordul din Vinerea Mare, a pus capăt mai multor decenii de violenţe sângeroase între catolici, susţinători ai unui Irlande unite, şi protestanţi, susţinători ai rămânerii Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit. Conflictul s-a soldat cu peste 3.600 de morţi.
  • 3 cutremure puternice au zguduit regiunea Noii Zeelande în ultimele ore. Unul dintre seisme a avut magnitudinea 8,1. Locuitorii din zonele de coastă au fost sfătuiți să se refugieze. Alertele de tsunami au fost ridicate între timp.
  •  Cotațiile petrolului au atins cele mai ridicate valori ale ultimului an, în condiţiile care un grup de exportatori au decis să nu majoreze substanţial livrările. Decizia OPEC – Rusia a făcut ca preţul brailului de ţiţei Brent să ajungă la mai mult de 67 de dolari.
  • Simona Halep a confirmat că va lipsi de la turneul de tenis din Dubai, întrucât nu se simte suficient refăcută la spate. Românca, aflată pe a 3-a poziție în ierarhia WTA, nu își va apăra, astfel, titlul câștigat la ediția de anul trecut. Simona Halep ar urma să participe la Miami Open, care va debuta la 23 martie.
  • Dinamo a învins Dunărea Călăraşi, scor 3-1, și s-a calificat în semifinalele Cupei României. Echipa din Șoseaua Ștefan cel Mare completează careul de ași din care mai fac partea Astra Giurgiu, Universitatea Craiova și Viitorul Pandurii Târgu Jiu.
  • Începe etapa a 26-a a Ligii 1. Sepsi Sfântu Gheorghe și Chindia Târgovişte se întâlnesc de la 17 și 30 de minute. 3 ore mai târziu, se vor confrunta FC Viitorul și Academica Clinceni.
  • Monica Niculescu și Jelena Ostapenko s-au calificat în finala probei de dublu din cadrul turneului de la Doha. Perechea româno-letonă a trecut de cuplul ceh Barbora Krejcikova – Katerina Siniakova, favoritele principale la câștigarea titlului.
  • WhatsApp a anunțat că introduce opţiunea de apel audio şi video pentru versiunea de desktop a aplicaţiei. Mișcarea aduce WhatsApp la concurență cu aplicaţii consacrate în sfera viodeoconferinţelor, precum Zoom, devenită foarte populară în pandemie, când lucrul de acasă a devenit normă în multe companii.
  • Roxen va interpreta piesa Amnesia pe scena Eurovison. Cântecul a fost ales de un juriu.
  • Vremea se va menţine deosebit de caldă pentru aceastã dată în majoritatea regiunilor, exceptând nordul şi nord-vestul, unde se va răci accentuat faţã de ziua precedentă, iar valorile termice vor fi apropiate de normele perioadei. Cerul va fi variabil în sudul şi estul teritoriului, dar va deveni mai mult noros în vest, centru şi nord, unde vor fi precipitaţii, mixte la munte şi predominant ploi în rest. În nordul Carpaţilor Orientali vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte va sufla tare, cu rafale de peste 80…100 km/h, viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime se vor încadra între 5…6 grade în nordul Moldovei şi 18…19 grade în Muntenia şi Oltenia. Dimineaţa, izolat, vor mai fi condiţii de ceaţă. La București, vremea se va menţine deosebit de caldă şi va fi predominant frumoasă. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general moderat, temporar cu unele intensificări după-amiaza, cu rafale de 40…50 km/h. Temperatura maximă va fi de 17…18 grade.