Confidenţialitate

Ministerul Finanțelor, dat în judecată de un grup de pensionari din Vaslui

Mobilizare a unui grup de pensionari din județul Vaslui, care a dat în judecată Ministerul de Finanțe și cere recalcularea pensiilor.

Cei 36 de pensionari care s-au unit și au calitate de reclamanți cer ca pensiile să le fie recalculate la valoarea stabilită în 2019 prin Legea privind sistemul public de pensii, și nu la valoarea anunțată de Guvern când a stabilit înghețarea pensiilor în acest an.

Reclamanții invocă Legea 127/2019, care la articolul 85 prevede că valoarea punctului de pensie este, începând cu 1 septembrie 2020, de 1.775 de lei.

Guvernul a anunțat însă în acest an înghețarea pensiilor la o valoare a punctului de 1.442 de lei.

Tocmai de aceea, grupul pensionarilor din Vaslui cere recalcularea pensiilor în conformitate cu prevederile legii din 2019.

Ei cer recalcularea pe un an întreg, până în septembrie, când aceeași lege prevede o creștere a valorii punctului de pensie la 1875 de lei.

Pensionarii au dat în judecată atît Ministerul Finanțelor Publice, cât și Casa Județeană de Pensii, iar procesul de acum ar putea fi urmat de altul în septembrie, când valoarea punctului de pensie ar trebui să crească din nou.

Dosarul abia a fost introdus pe rolul Tribunalului Vaslui și deocamdată nu a primit un termen de judecată.