Confidenţialitate

INFOMANIA • 30 iunie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

11 persoane au fost rănite, miercuri seară, în coliziunea dintre un microbuz şi un autoturism pe DN 1A, în localitatea dâmboviţeană Cocani. Victimele au ajuns la spitale din Bucureşti.

Autoritățile au activat planul roşu de intervenţie.

Cauzele accidentului sunt investigate.

Experți ai Asociației Pro Infrastructură le cer autorităților să adopte măsuri urgente după gravul accident rutier produs pe DN2, unde 4 persoane au murit iar alte 5 au fost rănite.

3 mașini au intrat în coliziune la Sinești, între Bucureşti şi Urziceni.

Tragedia s-a produs în zona din județul Ialomița în care drumul este amenajat în sistem 2+1 alternativ.

Membrii asociației Pro Infrastructură susțin că marcajele nu sunt suficiente și se impune instalarea de parapete.

DN2 este considerat cel mai periculos drum din România, după cum Europa FM a relatat în seria de reportaje “Între linii pe drumul morții”.

Țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană la accidente rutiere mortale produse pe șosele.

De-a lungul timpului, rețeaua rutieră s-a construit prin interiorul localităților. Avem drumuri europene care trec prin sate, pe care circulă, deși n-ar avea voie, și căruțe, și biciclete, sau pe marginea cărora merg pietonii, punându-și viața în pericol, pentru că nu au trotuar.

Pe care le traversează localnicii prin loc nepermis, pentru că prima trecere de pietoni este la un kilometru distanță.

Guvernul va adopta, în ședința de joi, ordonanța de urgență prin care prețul carburanților ar urma să scadă cu 50 de bani pe litru.

Potrivit schemei gândite pe 3 luni de cabinetul condus de premierul Nicolae Ciucă, 25 de bani vor fi suportați de stat, iar ceilalți 25 – de companiile petroliere, fiind considerată cheltuială deductibilă.

Social-democrații au avertizat că, în cazul în care planul eșuează, iar tarifele la pompă vor continua să crească, vei vor reveni cu propunerea de stabilire a unui preţ maximal sau limitarea adaosului comercial pe tot lanţul comercial de la producător, la benzinărie.

Audiați în Parlament, miercuri, reprezentanții Consiliului Concurenței au spus că nu există indicii despre înțelegeri între jucătorii de pe piața carburanților pentru majorarea prețurilor.

În fața comisiei economice din Senat, vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Pascu, a spus că benzina și motorina s-au scumpit și în alte state europene.

Potivit acestuai, piața combustibililor este monitorizată permanent.

De la începutul anului, în România prețul benzinei a crescut cu 40%, iar cel al motorinei, cu peste 50 la sută.

În ședința de miercuri, executivul a adoptat măsura suspendării plății ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni, de care pot beneficia atât persoanele fizice, cât și firmele care întâmpină probleme ca urmare a creșterii prețurilor.

Pe proprie răspundere, beneficiarii trebuie sa declare că le-au crescut cu cel puțin 25% cheltuielile medii lunare. De asemenea, persoanele sau firmele care cer amânarea trebuie să își fi achitat la timp ratele bancare și să nu se afle în situația executării silite.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a punctat că beneficiarii au la îndemână și alte variante, iar de aceea trebuie să aleagă în cunoștință de cauză, dat fiind că amânarea ratelor înseamnă că, la scadență, vor plăti mai mult.

Șeful statului și-a reafirmat susținerea pentru cota unică și abordări sobre ale problemelor economice. “Trăim vremuri grele, iar situația nu se va schimba peste noapte”, a spus Klaus Iohannis, care a adăugat că nu agreează “ieșiri populiste” în spațiul public.

Liderii coaliției au convenit măsurile care vor fi introduse în noul Cod Fiscal.

Accizele pentru alcool și tutun vor crește, se majorează TVA-ul pentru serviciile din hoteluri, restaurante şi activități de catering, dar și pentru produsele care conțin zahăr.

De asemenea, câștigurile jocurile de noroc vor impozitate mai mult.

Modificările vor include și deduceri pentru persoanele cu veniturile reduse.

Şeful Fiscului spune că, de vineri, încep controale la peste 200 de persoane fizice aflate în vizorul instituției, identificate pe baza unui program informatic. Potrivit lui Lucian Heiuş, neconcordanța dintre sumele obținute și cele declarare este foarte evidentă.

Peste vară, vor fi verificați 140 de mari contribuabili.

ANAF va avea ţintă şi activitatea de videochat.

Ministrul Energiei n-a putut participa, nici miercuri, la dezbaterea moţiunii simple depuse de opoziție împotriva sa la Camera Deputaților.

Uniunea Salvați România consideră că, pe lângă incompetență, liberalul Virgil Popescu dă dovadă și de “lașitate”. Potrivit USR, coaliția trage de timp astfel încât moțiunea să nu mai dezbătută și supusă votului până la vacanța parlamentară.

Guvernul va lansa, în toamnă, două programe de creditare pentru studenți și tinerele familii.

Condițiile de accesare a împrumuturilor pentru studii sau cheltuieli cu nunta sau creștere copiilor, spre exemplu, vor fi stabilite în perioada următoare. Cel puțin trei bănci s-au arătat interesate, a spus ministrul Familiei, Gabriela Firea.

La două luni de când a fost silit să renunțe la funcția de președinte al PNL, Florin Cîțu a demisionat, miercuri, de la șefia Senatului.

Alina Gorghiu va asigura interimatul.

Florin Cîțu s-a aflat în dezacord, în mai multe rânduri, atât cu colegii de partid, cât mai ales cu partenerii social-democrați din coaliție. Fostul premier consideră, de altfel, că PSD s-ar afla în spatele izolării sale politice.

Florin Cîțu le-a spus jurnaliștilor că va continua să facă politică “pentru români”.

Circulaţia trenurilor a fost reluată pe relaţia Paşcani – Iaşi, miercuri seară, după deraierea a 11 vagoane din componența unui marfar privat între staţiile Sârca și Podu Iloaiei.

Cauzele accidentului feroviar sunt investigate.

Pompierii militari vâlceni au programat un exercițiu de pregătire, astăzi, în Parcul Naţional Cozia. Se testează capacitatea de intervenţie în cazul unui incendiu forestier care ar genera şi alte situaţii critice, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea.

12 suspecți, între care 4 funcționari publici, au fost reținuți în urma perchezițiilor realizate într-un dosar instrumentat de Parchetul European în România. Procurorii vor cere arestarea preventivă.

Gruparea de crimă organizată a înființat peste 150 de companii fictive şi le-a folosit pentru a obţine, în mod fraudulos, fonduri naţionale și comunitare.

11 persoane au fost duse la audieri în urma percheziţiilor efectuate în județele Constanţa, Ialomiţa şi Brăila într-o anchetă ce vizează furtul a aproape 500 de tone de uree. Prejudiciul depășește un milion de lei.

Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor.  Instanţa Supremă i-a respins fostului ministru al Turismului, miercuri, solicitarea de a fi în libertate pe perioada judecării recursului său în casație.

Prin această cale extraordinară de atac, Elena Udrea speră să scape de executarea celor 6 ani de închisoare primiți în dosarul Gala Bute.

Un nou termen a fost stabilit pentru 26 septembrie.

Absolvenții de gimnaziu nemulțumiți de notele obținute la Evaluarea Națională își află, joi, rezultatele finale. Înainte de recorectarea lucrărilor, promovabilitatea examenului era de 82,3%.

Două noi cazuri de variolă  maimuţei au fost confirmate în România. Ambele persoane infectate sunt din Bucureşti. Anchetele epidemiologice vor stabili contacții direcți ai acestora.


Într-un summit organizat la Madrid și considerat istoric, Alianța Nord-Atlantică și-a actualizat strategia comună de apărare, în care Marea Neagră capătă o importanță semnificativă.

Rusia este descrisă, la acest moment, drept cea mai mare amenințare la adresa NATO. Relațiile dintre cele două părți sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Planul de descurajare pe flancul estic va rămâne valabil în următorul deceniu.

Considerându-se amenințate de Rusia, Finlanda și Suedia au primit invitația de a se alătura Alianței Nord-Atlantice. Cele două state scandinave vor renunța la neutralitatea ultimelor decenii.

“Orice ameninţare la adresa securităţii noastre va fi întâmpinată cu ostilitate”, a avertizat președintele rus, Vladimir Putin.

Ca răspuns la invazia militară a Rusiei în Ucraina, Statele Unite își vor spori prezența armată în Europa, inclusiv în România – unde ar urma să ajungă alți 3.000 de militari și 2.000 de angajați ai Pentagonului. O brigadă rotativă, a cărei activitate se va adapta necesităților.

Batalionul francez aflat în țara noastră va putea fi, de asemenea, suplimentat.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, la summit, că “România și-a atins toate obiectivele”.

Șeful statului a insistat că acţiunile NATO sunt defensive, iar Rusia trebuie să înceteze ostilitățile în Ucraina.

Pe plan intern, Apărarea va beneficia de un buget majorat la 2,5% din Produsul Intern Brut începând de anul viitor.

Într-un interviu pentru Europa FM, adjunctul NATO, Mircea Geoană, a declarat că România face parte din noul fond de inovare al Alianței. Două instituții autohtone vor deveni centre NATO de testare a unor noi tehnologii.

Cât privește sporirea Forței de Reacție Rapidă, Mircea Geoană a punctat că “Rusia înțelege mai bine limbajul forței”.

Potrivit adjunctului NATO, Alianța va continua să sprijine Ucraina cu echipament anti-dronă și combustibil.

Kievul va beneficia de asistență militară defensivă pe termen lung.

Într-un mesaj prin videoconferință, președintele ucrainean a pledat emoțional cauza țării sale, cerând arme și bani pentru a se putea apăra în fața invadatorilor. Volodimir Zelenski a avertizat că pe lista țintelor viitoare ale Rusiei sunt statele baltice, Polonia și Republica Moldova.

De cealaltă parte, Kremlinul consideră că summitul de la Madrid confirmă agresivitatea Alianţei Nord-Atlantice, în contextul suplimentării prezenţei militare în Europa de Est și a invitării Finlandei şi Suediei de a se alătura NATO.

Ucraina a recuperat 144 de soldaţi, inclusiv 95 de ”apărători” ai oţelăriei Azovstal din Mariupol. Cu toții primesc tratament medical pentru rănile suferite, dar şi consiliere psihologică.

Nu au fost oferite detalii despre locul şi data schimbului. Nu a fost dezvăluit nici câți prizonieri a recuperat Rusia.

Alianța Nord-Atlantică consideră China o provocare pentru ”interesele de securitate şi valorile” sale. În replică, Beijingul le-a cerut aliaților să dea dovadă de vigilență.

La dezbaterile NATO de la Madrid, președintele Statelor Unite s-a declarat, totodată, “profund îngrijorat” de armele nucleare ale Coreei de Nord.

Delegația americană a avut discuții pe această temă cu cele din Japonia şi Coreea de Sud, care se consideră amenințate de activitățile militare atomice ale regimului de la Phenian.

În procesul atentatelor comise la Paris în 2015, Salah Abdeslam – singurul supraviețuitor al comando-ului terorist – a fost condamnat la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate.

În timpul procesului, individul în vârstă de 32 de ani – cetăţean francez de origine belgiană – a declarat cu mândrie că este un “soldat” al grupării Statului Islamic, asumându-și răspunderea pentru atentate.

Alți 13 inculpați au fost găsiți vinovați de complicitate.

În atacurile ce au vizat sala pariziană de concerte Bataclan, baruri şi restaurante şi zona arenei Stade de France, au fost ucise 130 de persoane.

În cele 10 luni de proces, judecătorii au audiat rude ale victimelor și supraviețuitori.

Judecat pentru abuzuri sexuale comise de-a lungul a trei decenii în industria muzicală, cântăreţul american R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Printre victime sale s-au numărat și fete minore.

În septembrie anul trecut, un juriu din New York l-a găsit vinovat.

Cântărețul se află de aproape 3 ani în spatele gratiilor, fiind anchetat și în alte dosare.

În 2008, când l-au acuzat ințial de pornografie infantilă, procurorii au susținut că R. Kelly a cumpărat tăcerea potenţialilor martori pentru a obţine achitarea.

La Wimbledon, în turul secund Simona Halep (18 WTA) o întâlnește, joi, pe belgianca Kirsten Flipkens (62 WTA).

Irina Bara (60 WTA) se duelează cu iberica Paula Badosa (4 WTA), iar Ana Bogdan (111 WTA) are meci cu cehoaica Petra Kvitová (26 WTA). Mihaela Buzărnescu (127 WTA) joacă împotriva americancei Cori Gauff (12 WTA).

Irina Begu (43 WTA) s-a calificat în turul al treilea, miercuri, după ce a învins-o pe italianca Elisabetta Cocciaretto (119 WTA). În runda următoare pe iarba londoneza, românca o va întâlni pe letona Jelena Ostapenko (17 WTA).

Tot miercuri, Sorana Cîrstea (32 WTA) a fost eliminată de Tatjana Maria (103 WTA).

Favorită a publicului, Emma Răducanu a pierdut în fața jucătoarei franceze Caroline Garcia (55 WTA).

În competiția de dublu, Raluca Olaru și Nadiia Kichenok merg mai departe.

În schimb, perechile Monica Niculescu – Gabriela Ruse și Irina Bara – Ekaterine Gorgodze au fost eliminate.

Organizatorii au vândut 1,8 milioane de bilete pentru Cupa Mondială de fotbal din acest an din Qatar.

Rezidenți ai emiratului din Golf au cumpărat cel mai mare număr de tichete, potrivit FIFA.

O nouă etapă de vânzare a biletelor va începe la 5 iulie.

Calificările pentru turneul final s-au încheiat. 32 de echipe se vor alinia la startul Cupei Mondiale care va începe la 21 noiembrie.

AS Monaco a făcut primul transfer din aceasta vară. Clubul monegasc l-a recrutat pe atacantul japonez Takumi Minamino, care a evoluat în ultimul sezon la FC Liverpool.

Federaţia italiană de Fotbal a confirmat că, începând din sezonul viitor, titlul din Serie A va fi decis de un play-off în cazul în care primele două echipe vor termina la egalitate de puncte.

Meciul nu va avea prelungiri, trecându-se direct la lovituri de departajare dacă echipele vor fi în continuare la egalitate după 90 de minute de joc.

Valul de căldură va persista în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi accentuat în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, unde și temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Va fi caniculă în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când vor fi intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și pe alocuri grindină, local în zona montană și submontană, precum și în est și izolat în rest.

La București, vremea va fi caniculară, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei, iar vântul va sufla slab și moderat.

La munte, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local în Carpații Meridionali și Orientali și pe arii restrânse în rest. Izolat vor fi condiții pentru grindină și vijelii. Valorile termice vor continua să crească ușor în masivele sudice și vestice, iar în rest vor fi comparabile cu cele din ziua precedentă.

Pe litoral, vremea va fi caldă, izolat călduroasă. Disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime se vor situa între 27 și 31 de grade, iar cele minime între 20 și 22 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare după-amiaza în zona deltei, unde, vor fi condiții de averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 21 și 24 de grade.