Confidenţialitate

INFOMANIA • 3 februarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un incendiu a izbucnit, în noaptea de miercuri spre joi, în Secţia Ginecologie a Spitalului Judeţean Suceava, situată la al patrulea etaj al clădirii, fără a se înregistra victime.

Mai mult de 300 de pacienți, între care peste 100 de copii, majoritatea nou-născuţi, au fost evacuați și mutați în alte secții.

Autorităţile sucevene au activat Planul Roşu de intervenţie.

Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de 20 de metri pătraţi, cu mari degajări de fum. Flăcările au fost lichidate în 10 minute.

Pompierii suceveni investighează cauzele incendiului, ultimul dintr-o serie care a dovedit presiunea la care sunt supuse spitalele în contextul crizei sanitare.

Bilanțul epidemiologic s-a menținut, miercuri, peste pragul a 35.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2, la 110.000 de teste efectuate. Gradul de pozitivare a fost de 38%.

Alte 120 de decese au fost asociate Covid, cel mai grav bilanț zilnic din acest val pandemic.

Mai mult de 10.000 de pacienți sunt internați la momentul actual.

Ministrul Sănătăţii consideră că “situaţia rămâne preocupantă”. Potrivit lui Alexandru Rafila, optimism oferă faptul că, în ciuda numărului mare de infecții, numărul spitalizărilor se menține relativ constant, “ceea ce nu pune probleme în asigurarea asistenţei medicale”.

Trendul descendent este așteptat săptămâna viitoare, a precizat ministrul.

29 de orașe au incidența Covid de peste 20 de cazuri la mia de locuitori. În orașul clujean Dej, sunt 35 de contaminări la mie.

16.000 de doze anti-Covid au fost administrate în decursul a 24 de ore, potrivit raportării de ieri. Numărul celor care au primit prima doză, sub 3.000.

Pe plan mondial, decesele asociate Covid au sporit cu 9% în ultima săptămână, ceea ce confirmă că progresia puternică a numărului de noi infectări provocate de varianta Omicron începe să se reflecte şi în ceea ce priveşte mortalitatea. Numărul deceselor săptămânale a ajuns la 59.000 pe glob, cele mai multe fiind în zona de sud-est a Asiei, cu precădere în India, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Conform OMS, secvenţierile genetice au indicat că varianta Omicron reprezintă deja 93% din toate mostrele colectate şi a fost detectată în cel puţin 57 de ţări. În schimb, varianta Delta, predominantă în urmă cu câteva săptămâni, reprezintă doar 7% din totalul cazurilor confirmate. Numărul total al contagierilor confirmate de la începutul pandemiei în urmă cu doi ani a depăşit pragul de 370 de milioane, iar cel al deceselor a ajuns la trecut de 5 milioane și jumătate.

Delegaţia României la Jocurile Olimpice de iarnă a anunțat că antrenorul lotului de sanie este infectat cu SARS-CoV-2. Ioan Apostol s-a autoizolat. Ceilalţi membri ai Team Romania, ca toţi participanţii la competiții de altfel, sunt testaţi zilnic pentru Covid.

România participa la JO Beijing (4-20 februarie) cu 22 de sportivi, la sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză.

Conducerea Spitalului Județean de Urgenţă din Piteşti face o anchetă internă după moartea unei asistente care lucra în unitatea medicală. Presa locală a relatat că femeia, care se simţea rău, ar fi fost plimbată între mai multe secţii ale spitalului, fără a i se stabili un diagnostic.

Medicii Spitalului de Pediatrie din Iași depun eforturi pentru a ține în viață un copil de doi ani dintr-o localitate nemțeană, internat în comă profundă după ce a fost bătut, cel mai probabil, de mamă și de concubin. Cei doi tineri au fost arestați miercuri.

Mortalitatea copiilor cu vârste de până într-un an s-a dublat în România. Potrivit asociaţiei Salvaţi Copiii, diferenţele între regiuni sunt foarte mari la acest capitol al deceselor infantile. Spre exemplu, în judeţul Satu Mare rata este de cinci ori mai mare decât la Bucureşti.

La cererea guvernului de la București, un batalion de atac și o unitate de infanterie, formate din o mie de militari americani, vor ajunge în România în “zilele următoare”, relocate fiind din Germania.

Președintele Statele Unite, Joe Biden, a aprobat trimiterea de noi trupe în Europa de Est, în semn de susținere față de partenerii din Alianța Nord-Atlantică pe fondul actualelor tensiuni din regiune.

Escadronul Stryker se alătură contingentului american de 900 de militari care se află deja pe teritoriul României. Potrivit Pentagonului, alți 2.000 de militari americani vor consolida flancul estic al NATO, în contextul în care Ucraina se teme de o invazie a armatei ruse.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat anunţul administrației de la Washington. “Această contribuție semnificativă reprezintă o demonstrație fără echivoc a solidarității SUA”, a transmis Palatul Cotroceni într-un comunicat.

Şeful statului îşi exprimă speranţa că această decizie va descuraja Rusia. “Trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu (cele – n. red) în spaţiul cibernetic”, a spus Klaus Iohannis, ieri, în timpul unei vizite la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii.

“Sunt evidente tendinţele de revenire la politica de forţă”, consideră liderul de la Cotroceni, care a mai anunțat că România vrea să cumpere avioane F-35, de ultimă generație.

Kremlinul a calificat drept “distructivă” decizia Casei Albe de a trimite mai mulți militari în Europa de Est, care nu face decât să sporească și mai mult tensiunile.

Prin vocea ministrului de Externe, Bucureștiul a repetat că elementele scutului antirachetă de la Deveselu sunt instalații defensive.

Respingând temerile Moscovei, Bogdan Aurescu a declarat, la postul american de televiziune CNN, că România este pregătită pentru o inspecție în această bază din județul Olt.

Rusia, care dezminte orice plan de invadare a Ucrainei, cere garanţii pentru securitatea sa, în special promisiunea că fostul satelit sovietic nu va fi primit în NATO şi că Alianţa îşi va retrage forţele pe poziţiile avute în 1997.

În Ucraina, joi ajunge președintele Turciei. Recep Tayp Erdogan s-a oferit să contribuie la o temperare a tonului între Kiev și Moscova.

“Eforturile diplomatice contribuie deja la prevenirea ameninţării unei ofensive militare a Rusiei, dar cel mai rău scenariu nu a fost încă evitat”, a declarat șeful diplomației ucrainene, într-un briefing de presă online cu jurnaliştii străini. Dmitro Kuleba consideră că scopul real al Moscovei este de a destabiliza ordinea consolidată în Europa şi zona euroatlantică.

Într-o convorbire telefonică, premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit că este necesară o soluţionare ”paşnică” a crizei ucrainene.

Liderul de la Kremlin și aliatul său chinez, Xi Jinping, se vor întâlni, vineri, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, un eveniment boicotat politic de Occident.

Moscova şi Beijingul consideră că se impune “o ordine mondială mai justă”.

Rubla s-a apreciat la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, anume 76 unităţi pentru un dolar american, după ce Kremlinul a confirmat că Rusia are planuri de protecţie faţă de eventualele sancţiuni ale cancelariilor occidentale.

Fondul Monetar Internaţional a transmis că este gata să ajute ţările care ar putea fi afectate de orice efecte secundare de pe urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina şi a sancţiunilor impuse de guvernele occidentale.

Susţinute de planurile OPEC+ de majorare a producţiei de petrol, bursele internaționale au crescut miercuri. Preţul aurului spot a crescut cu 0,4%, la 1.808,58 dolari pe uncie.

Achiziția celor 4 corvete pentru Forțele Navale se amână. Constructorii au cerut încă o lună de gândire, a anunțat ministrul Apărării, miercuri, la Europa FM.

Întrebat dacă autoritățile ar fi dispuse să renegocieze valoarea contractului, Vasile Dîncu a spus că “în acest moment, statul român trebuie să respecte suma licitației”, câștigată de asocierea dintre compania franceză Naval Group și Șantierul naval Constanța.

Semnarea contractului pentru construirea a 4 corvete și modernizarea altor 2 nave ale Armatei Române, în schimbul a 1,2 miliarde de euro, trenează de aproape 3 ani.

Săptămâna trecută, ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a declarat, la București, că „Franța și industria sa sunt angajate să ajute forțele armate române în procesul de modernizare, în special în dosarul corvetelor”.

După protestul de miercuri al poliţiştilor, Ministerul de Interne a precizat că, încă de anul trecut, a fost constituit un grup special de dialog cu sindicatele, care a avut “nu mai puţin de 25 şedinţe”. Potrivit instituției conduse de Lucian Bode, toate revendicările de natură financiară sunt incluse în propunerea de buget pentru acest an.

Ministerul a mai transmis că se caută soluții pentru “îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi sunt prevăzute noi achiziţii de tehnică şi bunuri”.

Sindicatul Europol ia în calcul și alte forme de protest. Polițiștii s-ar putea prezenta la birou, dar n-ar ieși să mai patruleze.

Organizatorii mitingului din Piața Victoriei vor fi amendați. La protest au fost prezente mai multe persoane decât permite legea în contextul pandemiei.

La propunerea social-democraților, coaliția de guvernare analizează o plafonare temporară a prețurilor la alimente de bază. O limită pentru aceste cumpărături ar evita, totuși, eventuala speculă cu aceste produse, potrivit liderului PSD, Marcel Ciolacu.

Liberalii nu par convinși de eficiența măsurii.

Partenerii de coaliție nu s-au înțeles, deocamdată, nici pe reforma pensiilor. Cât privește pensionarea la 70 de ani, atât PSD, cât și PNL spun că aceasta va fi o posibilitate de a rămâne mai mult în câmpul muncii, nicidecum o obligație.

Eliminarea pensiilor speciale ale aleşilor locali a fost respinsă în Comisia de Muncă din Senat.

Mai multe organizații neguvernamentale organizează, joi, un protest la Ministerul Energiei. ONG-urile cer soluţii concrete pentru reducerea facturilor la electricitate și gaze.

Garda de Mediu a amendat Electrocentrale Craiova din cauza prafului de cărbune care a acoperit mai multe străzi din oraș. Sancțiunea se ridică la 100.000 lei. Craiovenii s-au plâns, în repetate rânduri, de calitatea proastă a aerului din oraș.

Guvernul a aprobat continuarea programelor de sprijin pentru cultivarea de legume şi subvenţionarea preţului motorinei utilizate de fermieri. Secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise a susţinut că plăţile vor fi făcute la timp, pentru “stabilitate şi predictibilitate”.

Mai mulţi retaileri retrag de pe piaţă un sortiment de biscuiţi cu ovăz fără zahăr adăugat după ce într-un lot a fost descoperită prezenţa unui corp străin metalic. Producător este compania spaniolă Galletas Gullon. Produsul poate fi returnat până la 18 februarie, în baza bonului fiscal.

Instanța a arestat preventiv un angajat al Ministerului Apărării, acuzat că a intrat în casa fostei sale concubine, pe care a bătut-o şi a rănit-o cu un cuţit.

Bărbatul a sechestrat femeia timp de mai multe ore, săptămâna aceasta, şi a violat-o. Potrivit anchetatorilor, victima a cunoscut agresorul pe o platformă de socializare online şi, după o perioadă, cei doi s-au mutat împreună. Pentru că tânărul era agresiv, femeia a decis să rupă relaţia și să îl alunge.

Înaintea de agresiune, militarul ar fi stat trei zile şi trei nopţi ascuns în podul unui graj de lângă locuința din Ilfov, urmârindu-şi victima.

Numai anul trecut, în România au fost peste 20.000 de victime ale violenței domestice.

Tribunalul Constanţa l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe tânărul din localitatea Corbu care, drogat fiind, a pătruns în casa vecinilor săi şi a comis o crimă şi un viol vara trecută. Instanța îl obligă și la plata unor despăgubiri în valoare de două milioane de euro. Sentința nu este definitivă.

Direcția Anticorupție a trimis în judecată 3 poliţişti de frontieră care ar fi decontat fictiv chitanțe de cazare. Ofițerii sunt acuzați de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite şi uz de fals.

Ocolitoarea municipiului Satu Mare ar urma să fie dată în circulaţie până la sfârșitul lunii mai, potrivit firmei constructoare. Potrivit Prefecturii, în acest moment se montează parapete metalice, panouri fonoabsorbante şi separatoare de sens, lucrări a căror executare nu depinde de condiţiile meteo.

12 migranţi au fost găsiţi îngheţaţi de frig la granița dintre Grecia și Turcia. Cele două țări se acuză reciproc de tragedie. Atena și Ankara se ceată adesea pe tema gestionării migrației.

Cel puţin 20 persoane au murit şi alte 70 au fost internate în suburbiile capitalei argentiniene Buenos Aires, după o intoxicare în masă cu cocaină contrafăcută. Autorităţile statului sud-american au lansat, miercuri după-amiază, un apel urgent prin intermediul presei: “Cei care au cumpărat droguri în ultimele 24 de ore trebuie să le arunce”.

Guvernul taliban va redeschide, în curând, toate universităţile din Afganistan. Totuşi, băieții și fetele vor studia separat. Cele mai multe instituții de învățământ au fost închise când talibanii au revenit la putere în Afganistan, după retragerea precipitată a americanilor de pe acest front.

Aproape 6.000 de barili de ţiţei s-au scurs într-o rezervaţie naturală din Ecuador. O conductă a fost fisurată de căderea unui bolovan, într-o regiune muntoasă. Petrolul s-a scurs în râul Coca, o sursă de apă pentru multe comunităţi.

După ani în care a dominat rețelele de socializare, gigantul online Meta pierde tot mai mult teren online. Publicul se îndreaptă spre concurenți, precum TikTok, iar companiile care se promovează pe Facebook sau Instagram sau își reduc bugetele de marketing, relatează BBC. Directorul Meta, americanul Mark Zuckerberg, estimează o creștere de doar 3% în primele trei luni ale anului 2022, mult sub ritmul său istoric. Profiturile sunt încercate și de investițiile enorme în proiecte axate pe realitatea virtuală.

Pus sub semnul întrebării este pariul lui Mark Zuckerberg pe așa-numitul „Metaverse”, o lume paralelă în care oamenii să se poată comunica, lucra și juca într-un mediu virtual. Analiștii se așteptau ca Meta să raporteze cifre solide, după ce proprietarul Google, compania Alphabet, și-a împărtășit rezultatele financiare. Principalul motor al căutărilor online, care se bazează și pe publicitate, estimează venituri și profituri de peste 30%.

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal a sancţionat clubul Rapid pentru incidentele provocate de fanii proprii la meciurile din ultimele două etape ale Ligii 1. Echipa bucureșteană va disputa o partidă cu porţile închise pe teren propriu şi una în deplasare fără suporteri. FC Rapid trebuie să plătească și o amendă de 120.000 de lei.

Organizatorii chinezi ai Jocurilor de iarnă au dat startul, miercuri, ştafetei torţei olimpice. Traseul a fost redus din cauza pandemiei, iar publicul este atent selectat de autoritățile de la Beijing. China a raportat o înmulțire a cazurilor de Covid în ultimele zile.

Jocurile hibernale, a căror ceremonie oficială de deschidere este programată vineri, se vor desfăşura într-o așa-numită „bulă”, care îi separă de public pe atleţi şi pe ceilalţi membri ai personalului olimpic.

Diamantul negru „Enigma,” care a intrat în Cartea Recordurilor în 2006 pentru dimensiunea sa, este scos la licitație joi. Bijuteria este considerată unică de experți. Valoarea diamantului este estimată la cel puțin 4 milioane de euro.

Păstrat la New York, manuscrisul romanului “Micul Prinţ” va fi prezentat pentru prima dată în Europa, la Paris. Purtând semnătura pilotului francez Antoine de Saint-Exupery, romanul este unul dintre cele mai bine vândute din toate timpurile.

O distilerie din orașul covăsnean Sfântu Gheorghe a obţinut trei titluri de Champion şi aproape 20 de medalii la unul dintre cele mai mari concursuri de profil din Europa, desfăşurat recent la Debrecen, în Ungaria. Juriul “Quintessence”, competiție aflată la cea de-a 12 ediţie, a analizat aproape 2.200 de băuturi distilate.

Cerul va prezenta înnorări și se vor semnala precipitații slabe predominant sub formă de ninsoare, local în zonele de munte și pe arii mai restrânse în centrul și nordul teritoriului. În celelalte regiuni, cerul va fi temporar noros și doar izolat vor fi fulguieli sau lapoviță, iar în sud, mai ales după-amiaza și seara sunt posibile precipitații predominant sub formă de ploaie. Vântul va prezenta intensificări la munte, în special în zona înaltă a Carpaților Meridionali, unde rafalele vor depăși 70…80 km/h, spulberând zăpada, iar temporar și în Moldova, sudul Olteniei cu viteze de 45…55 km/h și doar pe arii restrânse în celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor situa peste mediile multianuale în sudul teritoriului, astfel acestea se vor încadra între -2 și 10 grade. Vor fi condiții de polei, iar dimineața, izolat se va semnala ceață.

La București, cerul va fi variabil, temporar cu unele înnorări îndeosebi după-amiaza și seara, când vor fi condiții pentru precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 7…8 grade.

La munte, cerul va avea înnorări persistente și local va ninge slab, cu precădere în Carpații Meridionali și Orientali. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări, în special pe crestele Carpaților Meridionali, unde rafalele vor depăși 70…80 km/h, spulberând zăpada. Valorile termice vor fi în scădere ușoară față de intervalul anterior.

Phil, cea mai vestită marmotă-meteorolog din întreaga lume, a ieşit din vizuina sa din statul american Pennsylvania, şi şi-a văzut umbra, ceea ce înseamnă – potrivit tradiţiei – că vor urma încă 6 săptămâni de iarnă în Statele Unite. Străvechea “Zi a Cârtiţei” îşi are originile în folclorul german, care vorbeşte despre o rozătoare al cărei comportament prezice cursul anotimpurilor.

Pe plaiuri mioritice, misiunea este încredințată ursului, regele pădurilor din România.