Confidenţialitate

INFOMANIA • 22 octombrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj transferă, vineri dimineaţa, butelii de oxigen de la mai multe spitale din judeţ, după ce instalația Spitalului din Târgu Cărbuneşti a cedat. Purtătorul de cuvânt al ISU spune că a fost solicitat sprijin şi de la unităţi medicale din judeţele învecinate. “Deocamdată nu există pacienţi afectaţi, există o rezervă de oxigen, dar trebuie să suplimentăm”, a precizat Florin Chisim.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență se reunește, vineri, de la ora 13.00, pentru o analiză a propunerilor de noi restricții sanitare, dorite de șeful statului.

Klaus Iohannis vrea ca, de luni, masca să redevină obligatorie atât în spații închise, cât și pe stradă. Folosirea certificatului sanitar ar urma să fie generalizată, iar circulația pe timpul nopții nu va mai fi pentru persoanele nevaccinate, decât în scop justificat sau în interes de serviciu. Tot din prima zi a săptămânii viitoare, toți elevii vor intra într-o vacanță forțată de două săptămâni.

Ministrul interimar al Sănătății, Attila Cseke, a anunțat, joi seară, că “nunțile, botezurile și alte evenimente” ar urma să fie interzise. Nici măcar persoanele vaccinate nu vor mai putea participa la acestea.

La restaurant sau la cafenea vor putea merge doar vaccinații. La intrarea în instituțiile publice, va trebui prezentat certificatul sanitar.

Medicii insistă că doar o carantină totală poate aduce criza sanitară sub control.

România a depășit pragul a 1.800 de pacienți Covid spitalizați în stare gravă la Terapie Intensivă. 45 dintre aceștia sunt copii. Pe măsură ce numărul bolnavilor crește, medicii sunt nevoiți să improvizeze spații în care să ofere tratament. 3 pacienți au fost transferați de la București, în orașul polonez Lodz.

Boala Covid a mai răpus aproape 450 de persoane, între care episcopul Devei şi Hunedoarei. Părintele Gurie a murit din cauza complicațiilor ce au urmat infecției cu SARS-CoV-2. În vârstă de 52 de ani, înaltul prelat avea plămânii afectaţi de Covid în proporţie de 85%.

Între timp timp, episcopul Hușilor, Ignatie, s-a alăturat vocilor Bisericii Ortodoxe care îndeamnă enoriașii să asculte de sfaturile medicilor.

Peste 2.200 de localităţi au incidenţa Covid de peste 3 cazuri la mia de locuitori.

În acest sfârșitul de săptămâna, la București este programat un maraton al vaccinării. Vor fi deschise 6 centre, câte unul în fiecare sector. Programul va fi non-stop. Campania de vaccinare a accelerat în ultimele zile. Peste 62.000 de români s-au vaccinat pentru prima dată. Alte 28.000 au primit supra-rapelul.

Autoritățile au actualizat, joi, lista statelor cu risc epidemiologic. Belgia, Austria, Grecia au fost incluse în zona roşie.


O a treia doză de vaccin anti-COVID creat de Pfizer/BioNTech are o eficienţă de peste 95% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit unui studiu realizat de cele două laboratoare farmaceutice. Studiul clinic a inclus peste 10.000 de subiecți cu vârste de peste 16 ani. Mai multe ţări au autorizat administrarea supra-rapelului pentru a creşte imunitatea persoanelor vaccinate, care pare să scadă după câteva luni.

În China, autoritățile au anulat mii de zboruri şi călătorii cu trenul în nordul statului asiatic, în încercarea de a controla un focar de coronavirus, care s-a extins din cinci provincii. Se pare că îmbolnăvirile au legătură cu un cuplu de vârstnici din Shanghai. Cei doi au călătorit recent în regiune.
China, țară unde a izbucnit pandemia, rămâne fidelă strategiei sale de “zero cazuri”, folosind carantinare orașelor şi testele pe scară largă pentru elimina toate cazurile de coronavirus.

Desemnat premier, liberalul Nicolae Ciucă a chemat “toţi actorii politici responsabili” să sprijine formarea unui guvern, “pentru a depăşi criza medicală şi economică”. O primă discuție este programată, vineri, cu UDMR.

Generalul în rezervă a admis că “țara noastră trece printr-una din cele mai dificile perioade din istoria sa recentă”.

Potrivit lui, România are nevoie de un executiv cu puteri depline pentru a trece cât mai repede peste acest val al pandemiei şi de iarna care urmează.

Insistând că este necesară încheierea crizei politice, președintele Klaus Iohannis a salutat faptul că PNL l-a propus de Nicolae Ciucă pentru postul de premier.

În vârstă de 54 de ani, generalul a condus batalioane românești pe fronturile de război din Irak și Afganistan. Înainte de a fi ministru al Apărării în guvernarea lui Ludovic Orban, Nicolae Ciucă a fost șef al Statului Major General. În timpul guvernării PSD-ALDE, a fost înlăturat temporar din funcție, pe care și-a recâștigat-o în instanță.

În 2019, Nicolae Ciucă și-a dat demisia din Armată pentru a se dedica unei cariere politice, devenind de curând vicepreședinte al PNL.

Uniunea Maghiară se arată deschisă dialogului pentru susținerea noului guvern, deși remarcă o problemă “de principiu”. Potrivit liderului UDMR, Hunor Kelemen, “în vremuri normale, guvernele nu sunt conduse de militari”, fie ei și în retragere.

Un punct de vedere împărtășit de Uniunea Salvați România, pe care PNL nu o mai dorește în coaliție, reproșându-i că a susținut moțiunea de cenzură prin care executivul lui Florin Cîțu a fost demis.

Invitatul serii de joi la Europa FM, vicepreședintele USR, Dan Barna, a opinat că un guvern minoritar aflat “la cheremul Parlamentului” este o “decizie proastă”.
Social-democraţii au transmis că vor discuta cu noul premier desemnat, dacă vor fi invitaţi.

Merită amintit că, în urmă cu doar două săptămâni, liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea la Europa FM că “România nu își poate permite un guvern minoritar”. Între timp, acesta a renunțat la ideea anticipatelor, invocând criza sanitară.

Unele surse politice spun că Marcel Ciolacu, în schimbul sprijinului tacit, ar putea obține susținerea liberalilor pentru șefia Camerei Deputaților, un post pe care l-a mai deținut în trecut, din care a demisionat, de curând, Ludovic Orban. Tot mai distant de colegii liberali, acesta a anunțat, joi seară, că nu își va oferi votul în legislativ pentru noul executiv și va demisiona, săptămâna viitoare, din grupul PNL de la Camera Deputaților.

Presa străină comentează situația politică de la București. Jurnaliștii Bloomberg, spre exemplu, notează că “un general cu 4 stele a fost desemnat pentru a forma noul guvern, într-o încercare de a se pune capăt săptămânilor de gâlceavă politică, timp în care moneda naţională a ajuns la un record negativ şi lupta cu noul val pandemic a fost obstrucţionată”. Al Jazeera vede în desemnarea lui Nicolae Ciucă, un veteran al războaielor din Irak şi Afganistan, drept “o soluţie de compromis”.

Premier interimar, Florin Cîţu le-a cerut prefecţilor “să ignore” situaţia politică actuală şi să se apuce în mod “serios” de pregătirea pentru sezonul rece, adăugând că nu vrea sincope în livrarea agentului termic şi nici probleme în transportul rutier.

De la sfârșitul anului, repartitoarele ar urma să devină obligatorii în apartamentele racordate la sistemele centralizate de încălzire. Măsura ar putea fi amânată, la presiunea asociațiilor de proprietari. Potrivit acestora, cheltuiala nu își are justificare, în condițiile în care caloriferele sunt mult prea reci pe timpul iernii.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza, în  noiembrie, la nivel naţional, aproape o sută de programe de formare profesională. În jur de 1.500 de persoane vor putea beneficia de pregătire. Persoanele interesate de înscrierea la cursurile de formare profesionale se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa sau pot vizualiza oferta de cursuri pe site-ul ANOFM.

Un exerciţiu de protecţie civilă este în desfășurare, în aceste zile, în județele Arad şi Timiş. Participă forţe din țară și din mai multe state europene. Scenariul imaginează inundații catastrofale.

Reuniți la Bruxelles, miniștrii Apărării din statele membre NATO au adoptat o nouă strategie de răspuns în fața oricărei amenințări din partea Rusiei. Alianța militară ia în calcul inclusiv un posibil atac cu arme nucleare, piratarea rețelelor informatice sau un atac din spațiul cosmic.

Cotația petrolului a depăşit pragul de 86 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, pe fondul ofertei restrânse şi al crizei globale de energie. Analiștii estimează că avansul va continua în lunile următoare.

Republica Moldova a obţinut un acord de împrumut provizoriu de la Fondul Monetar Internaţional, în valoare de 564 milioane de dolari, pentru o perioadă de 3 ani. Dacă Board-ul executiv al FMI va aviza finanțarea, o decizie aşteptată în decembrie, autoritățile de la Chișinău speră să primească până la finalul anului prima tranşă de 81 milioane de dolari.

Organizația Națiunilor Unite a creat un fond special în care pot fi depuse sume pentru poporul afgan. Riscul unei crize umanitare este iminent după ce talibanii au preluat puterea la Kabul, un eșec major al eforturilor occidentale de a democratiza această țară.

CFR Cluj rămâne fără victorie în grupă după trei etape de Europa Conference League. Campiona României a fost învină, pe teren propriu, de formaţia olandeză AZ Alkmaar, care s-a impus la limită, scor 1-0. În celălalt meci al grupei, FK Jablonec a încheiat la egalitate cu Randers FC, scor 2-2. După 3 runde, CFR Cluj ocupă ultimul loc în grupă, cu un singur punct.

Simona Halep (19 WTA) s-a calificat în sferturile turneului de tenis feminin de la Moscova. În optimi, românca a trecut de rusoaica Veronika Kudermetova (32 WTA), scor 6-1, 7-6. În sferturi, Simona Halep o va întâlni în premieră, vineri, pe grecoaica Maria Sakkari (7 WTA).

La Campionatele Mondiale de gimnastică artistică din Japonia, Maria Ceplinschi a ocupat locul al 16-lea în finala de la individual compus. Debutantă la un Mondial, românca este calificată şi în finala de la sol, care va avea loc duminică. Competiția din arhipelag a fost ultima din cariera lui Marian Drăgulescu.

O femeie a murit şi un bărbat a fost rănit de un tir accidental care a fost tras, joi, de actorul Alec Baldwin pe platoul de filmare a westernului “Rust”, turnat în New Mexico, Statele Unite.

“Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar. Pelicula lui Radu Jude a avut premiera mondială la Berlinală, unde a fost cucerit marele premiu, Ursul de Aur.

În vestul, centrul şi nordul ţării valorile termice vor marca o scădere faţă de ziua anterioară, apropiindu-se de cele normale datei, iar cerul va fi mai mult noros. Temporar va ploua în Banat, local în Transilvania, Crişana şi la munte şi pe suprafeţe mici în Maramureş şi Moldova. În restul teritoriului vremea va fi în continuare deosebit de caldă pentru această perioadă, iar cerul variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane, în special ale Carpaţilor Orientali. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 şi 24 de grade.

La București, regimul termic va fi în continuare caracterizat de valori mai mari decât cele climatologic specifice datei. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 21…23 de grade. Dimineaţă, vor fi condiţii de ceaţă.

La munte, cerul va avea înnorări şi temporar va ploua în Carpaţii Occidentali, pe arii relativ extinse în Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe creste, în special ale Carpaţilor Orientali. Valorile termice vor marca o scădere faţă de ziua anterioară.

Sâmbătă, vremea se va răci în zonele montane. Cerul va avea înnorări temporare şi va ploua în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali. La altitudini mari, cu precădere noaptea, vor fi posibile precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe creste. Duminică, cerul va fi variabil, cu unele înnorări în masivele estice şi în prima parte a zilei, doar izolat vor fi posibile precipitaţii slabe, mixte, cu precădere în Carpaţii de Curbură. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe creste, cu precădere în Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură. Valorile termice vor continua să scadă uşor faţă de ziua anterioară.